Se apropie vara și asta nu înseamnă decât un singur lucru: nopți nedormite și o saună constantă pentru proprietarii caselor care nu dețin un aparat de aer condiționat. Dacă nici tu nu ai apucat să-ți instalezi unul sau, dimpotrivă, l-ai instalat dar nu îți priește, nu-ți face probleme. Din fericire, aerul condiționat nu este singura soluție care te salvează de căldura dogoritoare din fiecare zi de vară. De fapt, există numeroase alte opțiuni deștepte la care poți recurge în acest sens, fără prea multă bătaie de cap. Iată, deci, cinci moduri prin care îți poți asigura confortul în propria locuință pe timp de vară:
1. Izolează-ți locuința
Credeai că izolarea locuinței te ajută doar iarna? Ei bine, află că nu numai în anotimpul rece, ci și în miezul verii această modificare a locuinței te va salva de temperaturile exagerate. În primul rând, fie că locuiești la casă sau la bloc, zidurile reprezinta suprafata cea mai expusa la mediul inconjurator, deci pe acestea trebuie să le izolezi cu prioritate. În al doilea rând, trebuie să îți alegi bine materialul pe care vrei să îl folosești la acest lucru. De exemplu, poți folosi polistiren expandat, un material ieftin și eficient în protecția termică exterioară și interioară, care menține o temperatură constantă în locuință pe timp vară. Astfel, nu vei mai avea de a face cu temperaturile dogoritoare și te vei bucura de o vară plăcută și relaxantă în propria locuință, chiar și în absența aerului condiționat.
Lenjeria patului îți poate influența în mod direct temperatura corpului. Pe timp de iarnă, materiale precum catifeaua sau satinul sunt perfecte, însă același lucru nu este valabil și vara. De fapt, vara este musai ca cearșaful și perna ta să fie din bumbac ușor; acesta permite aerului să circule iar tu nu vei mai transpira, un lucru atât de comun de-a lungul unei nopți. Mai mult decât atât, îți poți schimba chiar și salteaua cu una specială pentru vară. O astfel de saltea este realizată din materiale care perimt circulația aerului astfel încât somnul tău să nu aibă de suferit.
Aparatele electrocasnice, televizoarele, calculatorul și alte gadgeturi emană căldură chiar și atunci când sunt oprite. Astfel, cea mai bună opțiune este să le scoți din priză dacă nu le folosești, mai ales pe timpul nopții. O metodă mai practică ar fi să folosești o priză cu buton pentru a opri transmiterea curentului la toate aceste dispozitive în același timp. Luminile, de asemenea, degajă căldură, deci asigură-te că nu stau aprinse fără rost.
Ziua, când temperaturile ating valori extreme, poate părea o idee bună să deschizi ferestrele ca să mai intre puțin aer. Însă acest lucru nu îți va aduce niciun beneficiu. Din contră, va intra și mai multă căldură în camere. În schimb, acoperă-le cu draperii care să nu lase lumina să pătrundă deloc și care să păstreze temperaturile scăzute. În timpul nopții, totuși, poți deschide ferestrele pentru a permite aerului mai rece să inunde locuința, pregătind-o astfel pentru următoarea zi de căldură.
Ventilatorul este mult mai ieftin decât un aer condiționat și poate avea o eficiență asemănătoare dacă este folosit cum trebuie. Un truc care te va ajuta în acest sens este să pui un castron cu gheață în fața lui pentru ca aerul să ia cu el vaporii de apă rece, pe care îi va împrăștia peste tot. Mai mult decât atât, asigură-te că așezi ventilatorul în fața ferestrei. Astfel, aerul va fi împins de curenții din exterior, permițând astfel formarea unor brize plăcute și răcoroase în locuința ta.
Vara nu trebuie să sune ca o veste rea pentru cei care nu și-au instalat aer condiționat în locuințe. De fapt, acesta poate fi înlocuit de o serie de metode inteligente care, folosite simultan, pot fi aproape la fel de eficiente. În plus, sunt și mai ieftine și necesită foarte puțin efort. Pune-le și tu în practică și bucură-te de o vară plăcută și confortabilă.
Sursa: casa-gradina.ro
Sursa foto: shutterstock.com