Te invit să descoperi un apartament spaţios din Barcelona în care elemente vechi, Art Nouveau, se îmbină cu obiecte de design contemporan şi tehnologie de vârf pentru a crea un spaţiu cald şi confortabil, cu un caracter aparte.
Apartamentul se află în cartierul Eixample Esquerra, în inima Barcelonei, într-o clădire construită în 1904. Sfârșitul secolului al XIX, începutul secolului XX reprezintă pentru oraș una dintre cele mai bune perioade artistice și culturale și un moment de vârf pentru mișcarea Art Nouveau, în care nu numai arhitectura e importantă, ci și exprimările artistice precum sculptura, pictura, ornamentele din fier forjat și ghips, plăcile de ceramică moderniste.
Clădirea despre care vorbim nu face excepție, drept pentru care, atunci când au cumpărat apartamentul, Anna și Raf au descoperit aici tavane boltite sau frumos ornamentate, podele acoperite cu plăci ceramice pictate și alte câteva dintre detaliile arhitecturale originale. Anna lucrează în marketing, însă pasiunea ei este designul de interior, așa că a realizat imediat peste ce comoară a dat și s-a hotărât să salveze și să restaureze fiecare colțișor.
Un spațiu de relaxare în plus: balconul însorit de la prânz până la apus, plin de verdeață, ale cărui ferestre dau înspre grădină.
Primul pas a fost să decidă împreună cu un arhitect de ce anume au nevoie și la ce pot renunța. Au hotărât în primul rând care va fi noul plan al casei, fiindcă cel original trebuia modificat complet. Era compus din cinci dormitoare, dintre care două foarte mici, deoarece în urmă cu un secol familiile aveau mulți copii și aveau nevoie de mai multe camere de dormit. Acum apartamentul are trei dormitoare spațioase și un vestibul imens în care au amenajat un colț de birou și au pus o canapea confortabilă.
Bucătăria a fost deschisă complet pentru ca acea zonă să primească mai multă lumină și să devină și spațiu de socializare, nu doar un simplu loc de pregătit cina. Întâmplarea simpatică legată de bucătărie este că imediat ce au luat apartamentul, vecinii de deasupra i-au inundat atât de rău, încât tavanul fals a picat în mijlocul camerei; așa au descoperit frumusețea de tavan boltit – celebrele bolți catalane.
Cuptorul este poziționat deasupra nivelului blatului de lucru pentru a putea fi accesat mai ușor.
La indicațiile Annei, ferestrele care nu au mai putut fi recuperate au fost transformate de un artist local în oglinzi.
După ce au spart și au recompus pereți pentru a schimba planul după noile necesități, au refăcut instalația de gaz și cea electrică și au montat aerul condiționat. Aceasta a fost cea mai mare problemă pe care au întâmpinat-o, căci voiau să aducă în casă confortul fără ca aspectul istoric să aibă prea mult de suferit. Au restaurat detaliile originale și au instalat utilitățile la bucătărie și baie.
Ceramica mată, brună, folosită atât la pardoseală, cât și pe pereți conferă încăperii eleganță. O singură baie nu ar fi fost suficientă pentru un apartament atât de mare, astfel că a mai fost amenajat un mic grup sanitar unde, pentru că nu este multă umezeală, pereții au fost acoperiți doar cu un strat de vopsea lavabilă.
Tavanul din cărămidă și grinzile din lemn masiv, din bucătărie, living și grupul sanitar nu au fost singurele elemente originale pe care le-au recondiționat. De la bun început s-au decis să salveze fiecare detaliu original al apartamentului, dacă era posibil: ornamentele de ghips ale plafoanelor din vestibul și dormitoare au fost refăcute manual, ușile din lemn, ferestrele și obloanele au fost șlefuite și revopsite, au fost montate mânere și sisteme de închidere noi.
Anna a vrut să dea o șansă chiar și pieselor distruse complet, așa că foile de sticlă de la două ferestre au fost tratate cu vopsea cerată specială, înrămate în benzi de fier și transformate în oglinzi. Podeaua din dale de mozaic a fost cel mai greu de restaurat. Lucrarea a fost realizată de o echipă de specialiști care au curățat fiecare dală cu o substanță specială non-abrazivă, au șlefuit-o cu grijă, apoi au aplicat o ceară protectoare.
Abia după aceea a venit rândul celei mai complexe, dar și celei mai plăcute etape pentru Anna: decorarea interiorului.
Frumoasele dale de mozaic cu model modernist, vechi de peste o sută de ani, au fost scoase la lumină.
Vestibulul (holul de la intrare) este folosit ca spațiu de zi, însă canapeaua confortabilă poate găzdui, la nevoie, încă o persoană. Tabloul imens este o moștenire: a fost pictat în 1969, în Columbia, de bunicul Annei și se numește „Apele Tropicelor”.
Biroul a fost amenajat într-un colț al vestibulului. Intrarea în locuință se află în partea opusă, dincolo de dulapul încastrat.
Cele mai multe dintre piesele de mobilier și accesorii au fost cumpărate din marile magazine de decorațiuni, însă există și obiecte cu… tâlc. Biroul de stejar din vestibul, de peste o sută de ani, are o valoare sentimentală mare, căci a fost dăruit, împreună cu scaunul său și cu cel din camera single – sau galbenă, cum o numește Anna – de o mătușă.
Cel mai mic dintre dormitoare este suficient de încăpător pentru un pat de o persoană, o noptieră și un dulap generos.
Scaunul din dormitorul mic a primit o hăinuță nouă de la un restaurator local: a fost pictat în negru, iar șezutul a fost refăcut și acoperit cu o pânză de sac tratată cu latex. Scaunul cu formă zveltă din vestibul a fost cumpărat de la un artist barcelonez cu experiență în prelucrarea fierului; are un mic magazin în care își ține lucrările, iar scaunul ăsta i-a plăcut foarte mult Annei, căci are un design special și este în același timp extrem de confortabil.
Tabloul imens din vestibul are o poveste și mai frumoasă. Bunicul Annei a fost sculptor și pictor, iar viața l-a purtat prin America de Sud, unde a lucrat pentru iezuiți și a ajuns să picteze catedrala din Bogota. Pictura este realizată în acea perioadă și întruchipează, în viziunea sa, „Apele Tropicelor”. Tablourile din living și dormitorul matrimonial au un alt autor talentat, dar secret – Anna ți-l va dezvălui când îi vei face o vizită.
Ușile duble ale balconului lasă lumina să inunde dormitorul întreaga zi, păstrând întuneric și răcoare în timpul siestei.
Întreg apartamentul este dotat cu aer condiționat. Ventilatorul din tavan, deși perfect funcțional, a fost păstrat mai degrabă datorită aspectului său.
Bucătăria și cele două băi au păstrat cel mai puțin din elementele originale ale apartamentului. Pe de o parte, din cauză că se aflau într-o stare foarte proastă, pe de altă parte, pentru că aici era important confortul dat de elementele moderne. Bucătăria a fost atent planificată pentru a putea cuprinde tot ce e necesar în ceea ce privește aparatura de ultimă oră.
În baia mare a fost amenajat un duș modern la nivelul podelei, iar sub cele două lavoare a fost fixat un dulap încăpător. Plăcile de ceramică antiderapantă de pe podea se continuă până în tavan, dând încăperii un aspect elegant. Ferestrele din aceste încăperi (dar și cele din balconul închis) au fost schimbate cu geamuri termopan de calitate superioară.
Întreaga amenajare a durat șase luni, însă Anna și Raf nu vor locui aici – apartamentul este introdus în circuitul turistic și poate fi închiriat chiar și de tine, oricând dorești.
Sursa: www.casa-gradina.ro