10 motive să scapi cât mai rapid de covoarele din casă




Covoarele și-au pierdut din funcționalitatea pe care o aveau cu ani în urmă, când erau întâlnite în orice locuință. Pe măsură ce oamenii și-au renovat și redecorat casele, au renunțat la tradiționalele covoare în favoarea unor podele mai atractive și mai ușor de curățat. Iată ce dezavantaje aduc acestea în locuința ta și de ce ar trebui să renunți la ele:

Ai variante mult mai atractive

Când podelele erau făcute din lemn, covorul avea rolul de a le proteja de umezeală și de murdăria care putea pătrunde între fibrele lemnoase. Petele erau aproape imposibil de scos, iar umiditatea putea deforma dramatic pardoseala. Acum poți alege materiale care arată bine, sunt ieftine și îți trasnformă total locuința. O podea acoperită cu un astfel de parchet laminat este rezistentă, mult mai igienică și ușor de curățat și, după cum vezi, extrem de ieftină și o poți instala fără ajutorul meșterilor.

Sunt periculoase pentru sănătate

Covoarele adună mult praf pe care nu îl poți scoate nici cu cel mai performant aspirator. Murdăria care pătrunde în profunzimea covorului creează un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor, ceea ce poate fi un adevărat coșmar pentru persoanele sensibile, care fac alergie la praf. Iar dacă ai un copil care abia învață să meargă de-a bușilea sau care preferă să se joace pe jos, covorul se transformă într-un pericol  pentru sănătatea lui.

Iată ce se poate ascunde în covoarele din locuința ta:

  • bacterii și virusuri: microbi și insecte microscopice care pot cauza diferite afecțiuni, de la o banală răceală, până la infecții cu e-Coli.
  • acarienii se refugiază departe de lumină și căldură, găsind locul ideal în profunzimea covoarelor tale.
  • alergenii pot declanșa reacții puternice la persoanele sensibile, de la strănutat, până la tuse, nas înfundat, ochi înroșiți, iritații ale pielii și sunt periculoase pentru cei care suferă de astm.

Reprezintă un mediu propice pentru mucegai

Dacă nu usuci perfect covoarele sau se creează umezeală sub ele, riști să se formeze un strat de mucegai greu de îndepărtat. Iar dacă nu îl observi, acesta poate cauza în timp probleme respiratorii și se poate extinde la mobilierul din jur sau pe zidurile din apropiere.

curatarea-covorului

Sunt dificil de curățat

Este imposibil să menții covoarele curate tot timpul. Praful se adună în profunzimea fibrelor și singura modalitate prin care îl poți îndepărta este să speli covorul. Să cureți un covor presupune să îl aspiri, să îl periezi cu atenție pentru a scoate firele de păr și scamele și să îl speli, iar asta îți consumă timp și energie. În plus, covorul se va păstra curat timp de câteva săptămâni, după care va trebui să o iei de la capăt.

Nu aduc o valoare reală locuinței tale

Casele care au podelele acoperite dintr-un capăt în altul cu covoare au o valoare mai scăzută pe piața imobiliară decât cele cu pardoseală de lemn, care arată mai luxos și sunt mai atractive pentru cumpărători.

Pot emana chimicale periculoase

Cele mai multe covoare sunt fabricate din materiale sintetice. Asta înseamnă că ele conțin și chimicale toxice, care elimină gaze de-a lungul mai multor ani. Dacă ai intrat vreodată într-un magazin de covoare îți amintești cu siguranță mirosul acela specific, care provine de la gazele emanate de fibre, vopselurile folosite, precum și substanțele care se aplică pentru a le face mai ușor de curățat. Inhalate zilnic, aceste chimicale pot avea efecte nocive asupra sănătății tale.

Trebuie schimbate periodic

Covoarele nu durează la fel de mult ca o podea placată cu parchet, pe care o poți păstra zeci de ani. Majoritatea covoarelor au o durată de viață de doar 10 ani, în funcție de cât de circulată este zona în care le-ai așezat. Unele covoare pot ajunge să arate deplorabil și după mai puțin de 5 ani, iar înlocuirea lor periodică îți va scoate mulți bani din buzunar.

Capătă mirosuri greu de îndepărtat

În timp, covoarele prind mirosuri specifice care sunt greu de îndepărtat și care, în combinație cu chimicalele din fibre, pot deveni extrem de neplăcute. Iar cei care au animale de companie știu cât de greu este să mai scapi de mirosurile lăsate de acestea prin casă, ori covoarele nu fac decât să le conserve.

 

Se pătează ușor

Atunci când scapi pe jos un pahar de vin, o podea din parchet se șterge cu mopul în câteva secunde. Când pătezi covorul însă, ai două opțiuni: îl arunci și cumperi altul sau folosești tot arsenalul de produse de scos petele pentru a repara greșeala.

femeie-cu-pisica

Sunt un coșmar pentru cei cu animale de companie

Animalele năpârlesc des, iar blana lor ajunge, inevitabil, și pe covoare. Probabil știi deja cât de greu este să-ți cureți hainele după ce iei în brațe o pisică sau un câine. Acum imaginează-ți că ar trebui să faci asta de câteva ori pe săptămână cu covoarele, pentru a le menține curate.

După cum observi, există numeroase argumente care să-ți arate că este timpul să renunți la covoarele învechite în favoarea unor alternative mai sănătoase, rezistente, ieftine și care îți vor consuma mai puțin timp atunci când vei face curățenie în casă.   

Sursa: www.casa-gradina.ro


Stiri