O bucătărie organizată îți poate face viața mai ușoară și mai bună, mai ales când nu ai la dispoziție un spațiu generos în care să îțî ții aranjate vasele și ustensilele. Amenajarea unei bucătării mici poate fi o provocare, mai ales dacă îți place să gătești și să petreci timp de calitate în această încăpere.
Însă, dacă ții cont de câteva trucuri care îți salvează spațiu în mod inteligent, vei avea o bucătărie aerisită și funcțională, în care să găsești mereu cu ușurință lucrurile de care ai nevoie.
Eficientizarea spațiului ține de cât de bine îți organizezi mobila și electrocasnicele
Mobilarea unei bucătării mici este complicată de faptul că trebuie să găsești soluția ideală pentru a include și aparatele electrocasnice de care ai nevoie. Din fericire, există numeroase opțiuni pentru a încastra aragazul și hota, chiuveta poate fi potrivită în blatul de bucătărie, astfel încât mobilierul să aibă un aspect compact și să utilizeze tot spațiul pe care îl ai.
Mulți proprietari de locuințe micuțe se văd nevoiți să își amplaseze frigiderul și congelatorul pe hol, din motive de lipsă de spațiu. Însă dacă alegi un frigider cu două uși, îți va fi mult mai ușor să îi găsești un loc în bucătărie, astfel încât să nu faci drumuri de fiecare dată când ai nevoie de ceva. Iar după cum vezi, acestea sunt și mult mai avantajoase ca preț, astfel încât vei rămâne cu bani pentru a pune în aplicare și alte planuri de amenajare sau pentru a cumpăra niște decorațiuni cu care să spargi monotonia bucătăriei.
Grupează și depozitează vesela pe categorii
Păstrează toate oalele și tigăile într-un singur loc, lingurile de lemn sau ustensilele în același sertar, vasele din ceramică într-un dulap separat și toate condimentele pe aceeași poliță suspendată. Acesta este unul dintre trucurile Marthei Stewart pentru o bucătărie funcțională, în care îți formezi reflexul de a găsi mereu lucrurile în același loc.
De asemenea, organizează-ți dulapurile și rafturile în funcție de frecvența cu care folosești vesela și accesoriile respective. Farfuriile, tacâmurile și tigăile pe care le utilizezi cel mai des când gătești trebuie să fie într-un loc ușor accesibil. Păstrează dulapurile înalte pentru tăvi sau pentru electrocasnice de care nu ai nevoie zilnic.
Nu uita ca măcar o dată pe an să faci un inventar al ustensilelor și să scapi de cele care s-au stricat sau sunt uzate, dar și de cele pe care se întâmplă să le ai în dublu exemplar, dacă vrei să îți menții bucătăria în ordine perfectă.
Eficientizează utilizarea spațiului pe verticală
Polițele fixate pe perete îți permit să depozitezi mult mai multe accesorii, borcane sau decorațiuni, dar și să aduci o notă de personalitate în bucătăria ta. Un raft magnetic pe care să ții condimentele va arăta vesel și colorat, pe lângă faptul că îți va fi mult mai ușor să alegi condimentele de care ai nevoie când gătești. Raftul poate fi poziționat atât pe un perete gol, cât și pe partea laterală a frigiderului.
Dacă pierzi mult timp căutând capacul potrivit pentru o cratiță sau o tigaie, o soluție foarte eficientă este să îți montezi pe interiorul ușilor de dulap niște cârlige de care să prinzi capacele. Astfel, le vei avea mereu la îndemână și vei salva timp prețios. Poți aplica această strategie și dacă ai multe tigăi. Acestea sunt mai ușor de depozitat pe mărimi dacă îți instalezi în dulap o bară de care să le prinzi cu niște cârlige.
Culorile deschise complimentează spațiul într-un mod elegant
Cum îți zugrăvești bucătăria are un impact direct asupra spațiului pe care îl percepe ochiul nostru. Încăperile zugrăvite în culori deschise par mai aerisite, mai mari și organizate mai eficient, iar lumina naturală este pusă mai bine în evidență. Pentru a da un aer de eleganță bucătăriei tale, poți alege o nuanță de bej sau culori pale de roz sau bleu și să pui draperii deschise la culoare, pe care să le poți strânge ușor, pentru a lăsa lumina să intre în bucătărie. De asemenea, oglinzile sau materialele metalice reflectă lumina și dau impresia unui spațiu mai larg și mai aerisit.
Aceste mici schimbări vor avea un efect pe măsură, mai ales dacă simți că bucătăria ta a devenit haotică și că îți este din ce în ce mai greu să găsești lucrurile care îți trebuie. Când îți place să gătești și să petreci timp în bucătărie, este esențial ca spațiul să se plieze perfect pe nevoile tale, astfel încât să te poți bucura de această pasiune indiferent că ai o bucătărie de 6 metri pătrați sau una de 10.
Sursa:www.casa-gradina.ro