Plantele adaugă culoare, textură și viață oricărei încăperi din locuință, oxigenează aerul și au un efect de relaxare asupra noastră, atunci când le privim chiar și preț de câteva minute.
Florile nu ar trebui să lipsească din nicio locuință. Chiar și persoanele ocupate, care nu au suficient timp pentru a se îngriji de ele, își pot înfrumuseța casa cu ajutorul unor plante superbe și rezistente. Este suficient să citești acest ghid util și practic despre îngrijirea corectă a plantelor de apartament și vei vedea cât de simplu este să îți păstrezi plantele verzi tot timpul anului. După cum observi, sfaturile nu sunt greu de pus în practică, iar soluțiile sunt pentru toate buzunarele.
Un alt avantaj al plantelor folosite pe post de decorațiuni este că nu există niciun stil de design în care să nu poți incorpora cu succes un colț verde sau câteva ghivece cu flori, care să dea un aer prospăt unei încăperi. Iată care sunt cele mai frumoase și mai spectaculoase idei de a-ți amenaja florile în casă:
Folosește-le pentru a separa spațiul dintr-o încăpere
Un raft plin cu ghivece de flori, amplasat în mijlocul unei încăperi, va diviza spațiul astfel încât să poți organiza două zone separate. Această idee este potrivită mai ales dacă ai o casă spațioasă, cu încăperi mari, pe care îți este greu să le umpli. De exemplu, un living poate fi separat într-un spațiu de relaxare, în care ai o canapea, un corp de bibliotecă, un televizor și o măsuță cu fotolii, și un spațiu de lucru, în care să îți poți amenaja biroul.
Plantele uriașe, folosite ca decorațiuni de tip „statement”
O plantă înaltă și voluminoasă dă un efect dramatic și spectaculos unei încăperi. Un filodendron uriaș sau un ficus înalt amplasat în spatele canapelei din living va acapara toate privirile atunci când intri în încăpere. În plus, aceste plante sunt rezistente și nu necesită o îngrijire extrem de atentă. Este suficient să le pui apă o dată pe săptămână și să le pulverizezi frunzele cu apă sau cu o soluție împotriva bolilor și le vei menține sănătoase și frumoase un timp îndelungat.
Creează-ți un colț verde în orice încăpere
Ghivecele cu plante de diverse feluri arată cel mai bine amestecate într-un colț de încăpere, unde nicio altă piesă de mobilier sau decorațiune nu se potrivește. Astfel, spațiul care până acum arăta gol și dezolant este umplut cu flori și plante de diferite mărimi, forme și culori, pe care le poți privi minute în sir fără să te plictisești.
Mizează pe plantele și florile de sezon
Dacă nu vrei să crești plante sau flori în ghivece, atunci poți cumpăra flori proaspete. Mai ales la început de primăvară, piețele și florăriile sunt pline de plante de sezon. Lalele, liliac, ghiocei, bujori, violete sau narcise, toate vor arăta superb în casa ta, mai ales dacă le pui în niște vaze deosebite. Alege unele înalte, simple și transparente, pentru a scoate în evidență frumusețea florilor, sau unele din cristal, cu un aspect luxos, pentru a adăuga un plus de rafinament locuinței tale.
Ghivecele suspendate, utile în toată casa
Florile pot fi folosite în decorarea oricărei încăperi, chiar și în cele de dimensiuni mici. Soluția este să utilizezi niște ghivece suspendate, poziționate pe verticală. Această idee este foarte utilizată în amenajarea balcoanelor, unde florile amplasate pe marginea balustradei înfrumusețează instantaneu spațiul și îi dau un plus de culoare și de viață. Însă ghivecele suspendate sunt o idee foarte bună și pentru holuri, bucătării sau băi, în general pentru locurile în care nu ai foarte mult spațiu la dispoziție, dar nici mare nevoie de multe decorațiuni voluminoase.
Plantele folosite ca opere de artă
Cu puțină creativitate, orice plantă poate fi transformată într-o adevărată operă de artă, care să atragă atenția și admirația tuturor invitaților tăi. Ia ca exemplu imaginea de mai jos, în care o ferigă suspendată deasupra unui colț de relaxare are un efect revigorant, dar plin de eleganță. Lumina naturală pune foarte bine în valoare acest mic refugiu intim, iar planta dă culoare spațiului amenajat în nuanțe neutre de bej și maro.
Dacă ți-au plăcut aceste idei, trebuie să știi că ele nu sunt nici dificil de pus în practică, nici costisitoare. În schimb, schimbarea pe care o aduc în locuința ta și efectul lor reconfortant merită tot efortul.
Sursa: www.casa-gradina.ro