7 sfaturi geniale pentru alegerea covorului perfect
Covorul este una din piesele esentiale intr-o camera. Este important sa alegi covorul perfect indiferent ca este vorba despre un hol, o camera de zi, dormitor sau camera copilului. Iti vor fi de folos aceste sfatui geniale pentru alegerea covorului perfect.
Dimensiunea, forma si modelul sunt cele trei criterii care conteaza in alegerea covorului perfect, iar aceste elemente – toate – trebuie sa fie in acord perfect cu incaperea pentru care este detinat covorul.
1. Atunci cand alegi un covor pentru sufragerie sau living, masoara in asa fel incat sa ramana portiuni egale din podea la vedere pe toate cele patru laturi, sau cel putin pe doua laturi opuse. Covorul nu trebuie sa acopere niciodata integral podeaua. Doar o mocheta poate acoperi podeaua complet. Un covor, niciodata. Daca se intampla asta vei face ca spatiul din incapere sa para suficat, mic, inghesuit si neprietenos.
2. Daca incaperea este organizata formal, cu mobilierul pe laturile camerei, cumpara un covor cu un model medalion in centru pentru a evidentia spatiul si a marca centrul camerei. Poti alege modele geometrice, concentrice mai simple daca camera este mica, mai complicate intr-o camera mare. Modelul depinde si de stilul pieselor d emobilier. Cele clasice au nevoi de detalii ornamentale pe covor, iar mobila moderna, minimalista cere un covor simplu, eventual intr-o singura culoare.
3. Foloseste doua covoare in aceeasi incapere pentru a delimita spatii cu functii diferite. Acestea nu trebuie sa fie neaparat identice si nici asortate, ba chiar pot crea un contrast interesant pentru a delimita spatii cu scopuri si utilitati diferite. Asta nu inseamna ca nu poti folosi doua covoare identice, daca iti surade ideea, dar pentru asta piesele de mobilier trebuie sa fie unitare si de un stil identic sau cel putin asemanator.
4. Regula generala spune ca picioarele din fata ale mobilierului trebuie sa fie pe covor, iar cele din spate in exteriorul lui. Nu in ultimul rand, ai grija sa nu creezi un dezechilibru vizual daca respecti aceasta regula.
5. Pentru camera de zi, covorul trebuie sa fie mai lat decat masa, iar scaunele dimprejur trebuie sa fie pe covor chiar si atunci cand sunt trase in exterior. Celelalte piese de mobilier stau pe podea, nu pe covor. Regula se aplica si pentru camerele cu mobila clasica, dar si pentru cele cu mobila moderna.
6. Covorul are proprietatea de a reduce zgomotul din casa, asa ca in zonele de trafic precum bucataria si holul este cel mai bine sa investesti intr-un covor oriental, mai ales ca majoritatea sunt fabricate din lana si amortizeaza sunetele.
7. Daca ai in camera un element central, de pilda un semineu, alege un covor simplu, pentru a nu distrage atentia de la principalul punct de atractie vizuala. Covorul poate pune accent pe o zona din camera sau o poate estompa si neutraliza, iar diferenta o face modelul si culoare covorului. Covorul poate lumina sau intuneca o camera, poate aduce personalitate sau poate scoate in evidenta piesele de mobilier. Contrastul este cel care face acest lucru. Covorul trebuie sa aiba o nunata asemanatoare cu podeaua daca peretii camerei sunt colorati, si in contrast cu podeaua daca peretii sunt albi, gri sau in culori foarte pale. Covorul se asorteaza cu draperiile, cu pernele de decor si este de preferat sa fie in conmtrasct cromatic cu piesele de mobilier.
Sursa: www.casa-gradina.ro