Balconul nordic si plantele...




Plante potrivite pentru un balcon nordic:  balconul tău are prea multă umbră şi ai impresia că nicio plantă nu va putea creşte armonios pentru a-ţi bucura privirea? Află care sunt plantele perfecte pentru decorarea unui spaţiu cu lumină redusă.

Plante potrivite pentru un balcon nordic
Plante potrivite pentru un balcon nordic: Chlorophytum

Planta păianjen (Chlorophytum) este atractivă datorită efectului de cascadă generat de tijele flexibile ce izvorăsc din mijlocul tufei. Acestea produc atât flori, cât şi rozete de frunze cu rădăcini proprii. Suportă foarte bine semi-umbra şi temperaturile cuprinse între 15-22°C. Udarea trebuie sa fie moderată, indiferent de anotimp.

Plante potrivite pentru un balcon nordic: Sansevieria

Planta cu piele de şarpe şi aspect de sabie suportă bine climatul spaţiilor cu aerul uscat. Se dezvoltă armonios atât la temperaturi ridicate, cât şi mai scăzute, cu observaţia că nu trebuie să fie udată excesiv. Florile sunt albe şi apar rar, doar la plantele vârstnice. După stadiul de înflorire apar şi fructele roşii.

Citește și Covoare de grădină țesute din flori

Plante potrivite pentru un balcon nordic
Plante potrivite pentru un balcon nordic: Coleus

Urzicuța decoartivă (Coleus) îți mângâie privirea cu frunzele ei pictate în felurite culori. Păstrează solul uşor umed şi o temperatură optimă de 15-25°C. Inflorescenţa trebuie însă îndepărtată imediat ce apare, întrucât după îndeplinirea funcţiei de reproducere, planta moare. Această operaţie are, în plus, efectul de îndesire a plantei.

Plante potrivite pentru un balcon nordic: Azaleea

Apreciată pentru abundenţa florilor, azaleea împodobeşte sublim spaţiile răcoroase şi semi-umbrite. Atenţie! Udarea cu apă rece are drept consecinţe îngălbenirea frunzelor şi încetinirea creşterii. Nu suportă uscăciunea substratului şi a aerului, iar pământul trebuie să fie poros, permeabil şi cu un pH acid.

Plante potrivite pentru un balcon nordic
Plante potrivite pentru un balcon nordic: Feriga

Nephrolepis, cea mai populară ferigă, necesită un spaţiu orientat spre nord şi o umiditate ridicată, atât în aer, cât şi în substrat. Vara, frunzele plantei trebuie pulverizate cu apă. Pentru ferigă, substratul, trebuie să fie un amestec poros, iar pentru drenarea apei să existe un strat de nisip sau  pietriş pe fundul vasului.

Citește și Grădinăritul ecologic

Plante potrivite pentru un balcon nordic: sfaturi de îngrijire

Pentru a avea succes în menţinerea plantelor prezentate, având în vedere aspectul impus – insuficienţa luminii, trebuie să respecţi anumite reguli. Plantele se încadrează perfect într-un spaţiu cu expunere nordică, tu trebuie doar să echilibrezi cei trei factorii de mediu, lumina, temperatura şi umiditatea.

Dacă ai tendinţa de a uda în exces, opreşte-te! În asemenea spaţii consumul de apă este redus, iar riscul de putrezire a rădăcinilor este ridicat. Dintre plantele expuse, numai azaleea şi feriga necesită un pământ  uşor umed în permanenţă, restul se încadrează în regula de bază – fără apă multă!

Nu încerca să suplineşti lipsa luminii cu aplicarea de fertilizanţi, într-un asemenea caz nu faci decât să complici situaţia.

În perioada de iarnă, dacă temperatura nu scade sub 15°C, plantele îşi pot păstra poziţia fără nicio problemă, însă udarea se realizează o dată la 14 zile cu apă la temperatura camerei.


Stiri