BANCHERII ESTIMEAZA CA PRETURILE LOCUINTELOR VOR SCADEA IN TRIMESTRUL II




Preţurile locuințelor vor scădea în trimestrul al II-lea prognozează instituţiile de credit, potrivit unui raport al BNR. Aceasta după ce în primul trimestru prețurile locuințelor au început să crească pentru prima dată de la sfârșitul anului 2014.

Nivelul creditării pentru achiziţia de terenuri și locuinţe ar putea să scadă vertiginos în următoarele trei luni, avertizează bancherii, până la de două ori sub nivelul înregistrat în T2 2015.

În primul trimestru al acestui an cererea de credite pentru locuinţe a crescut cu aproximativ 50%  deși prognoza BNR arăta o ușoară scădere a cererii în acest interval. Prognoza pentru perioada următoare este aceea de diminuare a cererii.

De asemenea, în primul trimestru din acest an s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri de credit respinse.

Cererea de credite de consum cu ipotecă a înregistrat o creștere de 10% peste așteptările instituţiilor de credit, potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României.

“Instituțiile de credit au înăsprit semnificativ în T1/2016 standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare, în principal ca urmare a Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Pentru perioada următoare, băncile anticipează o înăsprire în continuare a standardelor de creditare pentru acest tip de împrumuturi.”, se arată în raportul BNR.

Modificarea legislaţiei, dar și situaţia economică generală au fost principalele motive care au generat înăsprirea condiţiilor de creditare la împrumuturile pentru achiziţia de terenuri și locuinţe. În același timp, responsabile pentru relaxarea ușoară a creditării în imobiliare în T4 2015 au fost modificarea concurenţei din sectorul bancar, așteptările privind situaţia economică și deciziile de politică monetară ale BNR.

 

În primul trimestru al anului băncile au înăsprit ponderea maximă a creditului în valoarea garanţiei imobiliare (loan-to-value). Valoarea medie a LTV) pentru creditele nou-acordate în primele 3 luni a fost de 83%, iar valoarea medie a LTV pentru stocul total de credite ipotecare a fost de 85%. Față de T4 2015 nu s-au înregistrat modificări notabile.

Gradul mediu de îndatorare pentru creditele nou-acordate în T1 a fost de 43% iar pentru tot portofoliul de credite imobiliare acesta a fost de 45% valorile menţinându-se în limitele celor din trimestrul anterior.

Sursa : www.arenaconstruct.ro


Stiri