Casa la tara, visul orasanului – cum implinesti dorinta




Casa la tara este visul orasanului. Cum implinesti dorinta este o alta poveste, dar cert este ca lucrurile sunt ceva mai simple decat par la prima vedere, atata vreme cat cauti linistea, tihna, confortul minim necesar si renunti la orgolii si ambitii aristrocrate.

Daca visezi la o casa departe de orasul nebun, ia in calcul cateva idei si strategii pentru casa la tara.

Limiteaza-te la o suprafata locuibila de cel mult 100 de mp. Alege case pe un singur plan cu baie si bucatarie. A doua componenta esentiala se refera la locatie care trebuie sa fie in mediul rural pentru costuri mici de constructie sau achizitie. Este esential accesul la reteaua de apa si curtent elegric. canalizarea si reteaua de gaze sunt secundare. Daca nu ai canalizare fa fosa septica. Este simplu de realizat nu costa mult si este foarte eficienta. Reteaua de gaze se poate compensa perfect cu butelie, practic fara bataie de cap.  Alege un loc care sa nu prezinte risc de alunerae de teren, inundatii si care sa fie stabil din punct de vedere geologic.

Este de poveste o casa in coasta padurii, dar tine cont ca vei avea o cale de acces dificila, risc de a lua contact cu animale salbatice. Cel mai bine este sa ai vecini pentru ca in comunitatile mici, vecinii sunt primi oameni la care apelezi.

Este ideal sa-ti construiesti casa, dar poti foarte bine lua una la rosu sau una veche pe care sa duc la nivelul nevoilor tale.

Cheltuielile pentru ridicarea unei astfel de case la tara sunt mult mai mici, comparatv cu realizarea unei case in oras. Cheltuielile de intretinere sunt mai mici, iar costurile legate de incalzirea unei case mici sunt mult reduse, de regula mergandu-se pe surse traditionale de incalzire (lemn sau peleti). Impozitul pentru o casa mica este si el, mult mai mic. Daca investesti intr-un proiect inteligent, chiar daca vorbim despre o casa la tara, aceasta poate sa fie extrem de confortabila si practica.

Durata de executie a unei case mici este mai scurta, uneori chiar la jumatate. De regula un proiectele de case in mediul rural se preteaza pentru folosirea altor materiale decat caramida si beton. Lemnul si alte materiale neconventionale se preteaza cel mai bine pentru constructia unei case mici. Construita din lemn, de exemplu, pretul unei case mici devine mai mult decat rezonabil.

 

Amprenta pe sol a unei case mici este redusa si implicit costurile legate de teren scad, dar exista si avantajul de a avea o curte mai mare la dispozitie.

Alege sa ai teren. Nu neaparat pentru a face o gradina de zarzavat ci pentru bucuria pe care o ofera o curte a ta! Este fabulos chiar daca ai doar iarba in curte.

Fa o compartimentarea eficienta, alege ferestrele largi si, eventual terase si verande, care toate fac dintr-o casa la tara o solutie excelenta nu doar asociata cu ideea de casa de vacanta. Veranda mareste casa cu costuri minime si avantaje maxime. Vara, veranda este o veritabila sufragerie, este locul in care se poate sta toata ziua.

Dar nu vorbim numai de avantaje. Aceste case au destule dezavantaje, dar in ansamblu cel mai important este lipsa de spatiu. Organizata si impartita inteligent aceast dezavantaj poate fi compensat. Se poate renunta la anexe, balcoane si debarale, se poate renunta la o a doua baie, dupa cum se poate renunta la o bucatarie organizata separat, aceasta putand fi inclusa in spatiul camerei de zi ca si bucatarie deschisa.

Costurile pentru casa la tara este comparabil cu al unui apartament cu trei camere intr-un bloc vechi. Dar cu avantajul imens al gradinii si al spatiului in aer liber pe care o casa mica la tara, pe pamant, il ofera.

Costurile pentru casa la tara este comparabil cu al unui apartament cu trei camere intr-un bloc vechi. Dar cu avantajul imens al gradinii si al spatiului in aer liber pe care o casa mica la tara, pe pamant, il ofera.

Cateva sfaturi in plus:

  • Alege un loc care sa aiba acces rapid la drumuri bune, chiar daca casa de la tara este mai izolata sau drumul din fata casei rau si neasfaltat.
  • Curtea conteaza mai mult decat casa in sine.
  • Vecinii si calitatea comunitatii este esentiala.
  • Analizeaza perspectiva in timp asupra regiunii. Poate ca investitia va avea potential urias in viitor (zona cu acces la autostrada in 10-15 ani, potentialul economic al zonei).
  • Alege sa-ti faci casa de la tara la cel mult 15-20 de kilometri d eun oras mare, asta daca vrei sa stai mereu acolo, si la circa 40-50 de kilometri daca stai ocazional. Apropierea de un oras este esentiala.

Sursa: casa-gradina.ro; Sursa foto: pixabay.com


Stiri