Cat de utile si eficiente sunt programele Casa Verde si Casa Verde Plus




casaverde.jpg

Casa Verde si Casa Verde Plus propuse de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor in colaborare cu Agentia Nationala de Mediu, sunt doua programe care nu fac decat sa se cheltuiasca niste fonduri fara viitoare rezultate pozitive si vizibile, potrivit Organizatiei Patronale a Producatorilor de BCA din Romania “PRO BCA”, care reuneste interesele principalelor companii producatoare de BCA.

Deficientele acestui program pot fi structurate dupa cum urmeaza, potrivit PRO BCA:

1. Demararea separata a celor doua programe nu va avea efectul scontat. Pentru cresterea eficientei energetice a unui imobil trebuiesc luati in calcul toti factorii necesari:

  •  termoizolare exterioara sau interioara in functie de imobil (se stie ca la  cladirile din patrimoniul national nu se poate intreveni la exteriorul  fatadei chiar daca este vorba de eficienta termica),
  •  utilizarea instalatiilor eficiente pentru incalzire /racire – in prezent in    Romania consumul de energie pentru  racirea locuintelor este mai mare  decat pentru incalzirea acestora
  •   eliminarea tuturor puntilor termice, etc.

2. Lista materialelor eligibile care contine doua categorii, izolatie ecologica si zidarie ecologica este una foarte restransa si nu se stiu exact criteriile in baza carora aceasta a fost  intocmita. 

3. Fondurile alocate acestor programe sunt mult prea mici numarul potentialilor beneficiari fiind foarte redus in comparatie cu necesarul  existent. 

In cazul in care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor considera oportun si eficient  continuarea acestor proiecte si avand in vedere scopul si obiectivele programului in functie de aplicant, in cazul programului destinat persoanelor fizice, imbunatatirea calitatii mediului prin reducerea consumului de energie utilizata in cladiri, eficientizarea energetica prin stimularea utilizarii materialelor de izolatie si cresterea numarului de locuinte certificate energetic clasa A si imbunatatirea calitatii mediului prin reducerea consumului de energie utilizata in cladiri, eficientizare energetica prin stimularea utilizarii materialelor izolatoare fabricate din surse regenerabile si fara Compusi Organici Volatili (COV) si cresterea numarului de locuinte certificate energetic cu cel putin o clasa superioara fata de cea existenta, in cazul programului destinat persoanelor juridice, PRO BCA propune modificarea si completarea celor doua ghiduri, dupa cum urmeaza: 

1. Includerea in criteriile de eligibilitate cuprinse in ghiduri si a categoriei de lucrari destinaterealizarii constructiilor noi, si nu doar a etapei de izolare ulterioara a acestora, avand in vedere ca alegerea materialului de zidarie poate avea o influenta considerabila in realizarea obiectivelor programelor privind efectuarea de lucrari destinate eficientei energetice, beneficiari persoane fizice si juridice. 

Aceasta completare trebuie urmata de adaugarea definitiilor privind 
materialele eligibile in sensul prezentelor ghiduri, dupa o analiza atenta a materialelor de zidarie existente pe piata din Romania din punct de vedere al caracteristicilor, performantelor si implicatiilor date de utilizare. 

2. Tratarea egala a tuturor materialelor de zidarie eligibile, prin includerea listelor complete a acestora in toate materialele si machetele grafice in legatura cu prezentele ghiduri si programulCasa Verde Plus.

Sursa: www.dailybusiness.ro


Stiri