Ce este papadia? Floare de primavara sau buruiana?




Ce este papadia? Floare de primavara sau buruiana? Diferenta tine de abordare si de atitudine. Greu de crezut ca mica floare galbena sa nu-ti incante sufletul primavara, mai ales cand aceasta cucereste cu harnicie toate locurile inverzite, toate marginile de drum si toate poienile. Pe de alta parte limita intre benefic si daunator este foarte fina cand vine vorba despre papadie.

 

Pe numele oficial Taraxacum officinale, papadia este o buruiana rezistenta si ambitioasa, prolifica si acaparatoare din clasa dicotiledonatelor. Orice gradinar lupa din rasputeri cu aceasta, dar, abia dupa ce florile galbene au trecut si asta pentru ca micuta floare spontanta este una din bucuriile de primavara. Partea cea mai frumoasa din poveste este ca medicina naturista o exploateaza neincetat, o lauda si o pretuieste pentru puterile sale tamaduitoare confirmate.

Cunoscuta si sub numele de floarea-broastei sau floarea gainii, buha, cicoare, galbenea, papalunga, lilicea, planta regaseste cel mai adesea in Europa si Asia, iar la noi in tara este prezenta peste tot. Papadia iubeste soarele, dar s epoate dezvolta oriunde, in orice mediu sau substrat de la pasuni, fanete si poieni, pana la terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, in orase, in parcuri si, in ciuda tratementelor chimice cu ierbicide, in culturi.

Se extinde cu ajutorul rizomilor verticali (2 cm) si se fixeaza cu o radacina pivotanta ce poate depasi 15 cm in adancimea solului. Tulpina este cilindrica si goala interior, iar frunzele au forma de lance. Florile galbene si mari pot fi grupate in numar de 200 in partea superioara a tulpinii. Papadia se deschide dimineata si se inchide seara.

Nu trebuie uitat ca papadia este prima planta sursa de polen pentru albine, fapt care o face o data in plus necesara si eficienta ca parte din flora sponatana.

Cum scapi de papadii?

Deoarece are doua posibilitati solide de inmultire (prin rizomi si prin seminte), Taraxacum officinale ocupa un clasament fruntas in randul celor mai rezistente buruieni. Radacina si rizomii se regenereaza foarte repede dupa taiere.  Daca in cazul altor buruieni prasitul reprezenta cea mai rapida varianta de distrugere, papadia face nota discordanta din acest punct de vedere. Prasitul reprezinta o lucrare care se face strict la suprafata si inseamna curatarea cu sapa a solului, mai exact taierea tuturor buruienilor de la nivelul solului, astfel incat toate radacinile plantelor raman in pamant. Se recomanda utilizarea unor unelte speciale cu ajutorul carora se plivesc mai usor buruienile; ele ajuta la smulgerea plantei cu posibilitate de a scoate intreaga radacina sau cea mai mare parte a ei, fara a se produce ruperea tulpinii.

Este foarte important ca atunci cand se realizeaza plivirea, terenul sa nu fie uscat, deoarece nu se poate produce smulgerea perfecta. Tesuturile plantei sunt slab aprovizionate cu apa, lucru ce le face foarte usor de rupt. Planta se va plivi atunci cand ajunge aproape de inflorire , pentru a fi suficient de solida astfel incat sa reziste smulgerii, dar in nici un caz in perioada in care apar semintele – corolele pufoase de papadii. Acestea se desprind foarte usor si pot fi imprastiate pe distante foarte mari pe calea vantului.

La ce foloseste papadia?

Calitatile sale terapeutice o salveaza inca o data si o recomanda pentru multitudinea de beneficii. Toate partile plantei pot fi exploatate in acest sens. Primavara este consumata sub forma de salata, ceai sau infuzie, iar florile pot fi murate pentru perioada de iarna. Atat in medicina moderna cat si in cea traditionala, papadia reprezinta un remediu eficient atat pentru oameni cat si pentru animale, tratand afectiuni interne sau externe. In magazine, farmacii sau plafar se regaseste sub forma de unguent, pastile, ulei sau tincturi.

Păpădia, floarea spontană a primaverii

Este important de spus ca orice tratament cu papadie trebuie facut cu recomandarea si sfatul medicului, sub supravegherea acestuia pentru a obtine rezultate cu adevarat bune fara riscul efectelor nedorite.

Sursa foto: pixabay.com

Sursa articol : www.casa-gradina.ro


Stiri