CE MODIFICARI SE PRECONIZEAZĂ ÎN LEGEA ENERGIEI ELECTRICE




Scăderea costurilor energiei electrice consumate de către cele peste opt milioane de consumatori casnici, promovarea mai eficientă din punct de vedere energetic a surselor regenerabile de energie, stimularea dezvoltării utilizatorilor de tip “prosumer”, reducerea birocratizării proceselor de acces la reţea, a celor de acreditare și contractare sunt efectele preconizate ale unui nou proiect legislativ.

Schimbările preconizate ar putea duce și la stimularea mediului productiv al agenţilor economici producători de echipamente energetice necesare surselor regenerabile de energie, precum și a prestatorilor de servicii energetice.

Noul proiect legislativ vizează o serie de modificări la legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 în principal pentru a favoriza consumatorii casnici.

Forma propusă a legii are în vedere o mai selectivă poziţionare a clienţilor casnici ca producători de energie electrică, precum și accesul nediscriminatoriu cu tarif reglementat la serviciul de furnizare a energiei electrice, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.

Astfel la art. 27 se adaugă un nou alineat potrivit căruia consumatorii casnici “vor putea beneficia de accesul direct la reţea, fără impunerea obţinerii unei autorizaţii sau certificări speciale privitoare la instalaţiile electrice de producere”.

O altă prevedere a fost introdusă la art. 45 din lege alin. 7 . Astfel operatorul de distribuţie va avea obligaţia executării lucrărilor necesare racordării la reţea pentru producătorii de energie electrică, clienţii casnici, definiţi cf. art3 pct 15 și art. 10 lit c), într-un termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de acces la reţea.

De asemenea, clientul final va fi îndreptăţit să primească în calitate de producător de energie electrică la cererea scrisă depusă într-un termen de 15 zile lucrătoare, oferta și condiţiile de furnizare a energiei electrice, în care se va stipula că preţul de producere a energiei electrice va fi egal cu preţul de furnizare a energiei electrice.

Propunerea legislativă prevede că în situaţia unei diferenţe pozitive între producţia de energie electrică a clientului casnic și consumul propriu, cantitatea de energie injectată suplimentar se compensează timp de maxim 3 ani, iar surplusul rezultat se decontează la media pe cei trei ani a tarifului minim reglementat pe piaţa producătorilor de energie electrică.

Proiectul legislativ aparţine senatorului PNL Popa Nicolae Vlad și a fost depus spre dezbatere la Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

Sursa: www.arenaconstruct.ro


Stiri