România și Cehia ar putea înregistra creșteri ale chiriilor pentru spaţiile comerciale premium în acest an, potrivit europaproperty. În același timp chiriile pentru celelalte spaţii vor stagna în 2016 în Croaţia și România.
Perspectiva chiriașilor și investitorilor în spaţii comerciale se menţine pozitivă în Europa Centrală și de Est în T1 2016.
Un clasament întocmit pentru regiune arată o atitudine pozitivă a acestor categorii pentru spaţiile de calitate din Bulgaria, Cehia, Ungaria și România.
Cererile de închiriere cresc la un pas constant în Bulgaria, Croaţia, Cehia și România. Sectorul de birouri este în general cel mai puternic segment pe aceste pieţe cu excepţia Cehiei unde primează spaţiile industriale.
“Randamentul spaţiilor comerciale din România s-a îmbunătățit cu 25 de puncte de la începutul lui 2015 iar evoluția ar putea continua și în 2016 cu încă 25 de puncte “, a declarat Cătălin Jaloba, head of valuation advisory și business development manager al JLL.
În T1 2016 piaţa spaţiilor comerciale a crescut iar perspectivele pentru 2016 sunt pozitive având în vedere creșterea economică prognozată a României, dar și portofoliul de spaţii de calitate și randamentul semnificativ, a mai precizat sursa citată.
În ţara noastră chirile vor crește la spaţiile premium, vor rămâne stabile pentru spaţiile industriale și vor înregistra o mică scădere pentru spaţiile de birouri normale, estimează consultanții citați.
Având în vedere că în 2015 aproximativ 80% dintre tranzacţii au fost realizate de cinci cumpărători, diferenţa va fi făcută anul acesta de noii investitori care trec de la sondarea pieţei la cumpărare activă.
Pentru România chiriile la spaţiile industriale și de birouri vor stagna anul acesta în timp ce chiriile pentru spaţiile comerciale de lux au fost estimate în creștere.
Importante în închirierea spaţiilor de o altă calitate decât premium devin pachetele de stimulente oferite de proprietari, potrivit informaţiilor furnizate de europaproperty.
Analiza mai arată că în Bulgaria, Croaţia, Ungaria și România o mare parte a chiriașilor văd preţurile de pe piaţă ca subevaluate și asta susţine așteptările lor pentru o creștere în viitor.
În Bulgaria, Cehia și Ungaria majoritatea respondenţilor la chestionarul RICS văd condiţii de creditare îmbunătăţite în T1 2016. În Croaţia și România cei intervievaţi nu văd o schimbare a condiţiilor de creditare, potrivit RICS Occupier Sentiment Index .
Sursa: www.arenaconstruct.ro