Co-living, o nouă tendință pe segmentul chiriilor pentru expați




În primele zece luni din acest an, cererea de apartamente noi premium, situate în zone bune, mobilate și echipate a crescut cu aproximativ 15% față de aceeași perioadă din 2015.

Nordis_apartament_inchiriat_luxCele mai căutate au fost apartamentele noi, cu trei și patru camere, complet mobilate și utilate. Această majorare a numărului de cetățeni străini care închiriază în România se datorează faptului că a crescut numărul companiilor din IT&C, outsourcing și BPA care au bugete de închiriere pentru angajații lor străini, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Nordis.

IT-iștii, angajații din domeniul telecom și ai școlilor private aduc însă în premieră un nou segment al cererii în piața închirierilor de locuințe premium, cel de co-living, lansat în țările din Vest pentru tineri: un apartament este împărțit de doi, trei sau patru chiriași din aceeași firmă. Condiția este să aibă fiecare baie proprie, living sau zonă de dining amenajată și apartamentul să fie complet mobilat și utilat.

„În ultimii ani, bugetele alocate închirierii unei locuințe de către expați sau diplomați s-au diversificat foarte mult, pornind de la 400-600 euro/lună pentru industria IT și până la 3.000-4.000 euro/lună pentru poziții de top-management din multinaționale și chiar până la 8.000 de euro/lună pentru diplomați.

Pe lângă diversitate, volumul cererii a crescut de asemenea relativ constant, fără a egala însă oferta, care a crescut în paralel, prin livrarea de locuințe noi, mediu plus și premium, în 2016. Ne așteptăm la menținerea acestui trend crescător pentru sfârșitul lui 2016 și începutul lui 2017”,afirmă Irina Poștoacă, Manager Departament Expați – Nordis.

Despre co-living

Generația Millennials din țările vestice a lansat trendul de co-living și închiriază locuințe mobilate și utilate de ultimă generație, dar cu spații comune de socializare, amplasate în zone bune ale orașului, aproape de restaurante, magazine, săli de fitness, parcuri, pe care le împart cu alții tineri cu preocupări comune.

Diferența între noul co-living în stil occidental și vechiul românesc coabitare din vremea comunismului este că noua generație mizează pe socializare și își dorește un pachet cât mai mare de facilități, pentru o locuință (baia individuală, de exemplu, pentru fiecare cameră, living unde să-și primească prietenii, bucătărie utilată unde să gătească mâncare sănătoasă etc) și apropierea de parcuri, restaurante și cafenele.

În marile metropole ale lumii au apărut investitori  specializați pe această nișă, care construiesc special camere cu baie proprie, de închiriat în sistem co-living, în clădiri echipate cu bucătării, săli de fitness, spații de relaxare, de meditație, saună etc

Sistemul de co-living, denumit și shared housing este pe piața rezidențială similar sistemului de shared offices, centre de birouri unde poți închiria doar un post de lucru, într-o clădire de ultimă generație, cu toate facilitățile incluse, gen recepție, bucătărie, curățenie ș.a.m.d din ce în ce mai popular și în România.

Sursa: www.imobiliare.ro


Stiri