Un scaun balansoar poate fi prilej de amintiri din copilarie sau pur si simplu un obiect elegant. Desigur, nu va fi un scaun ca oricare altul, pe care il puteti cumpara la set, ci ceva cu totul personal, de care sa va atasati in timp. Pentru aceasta, veti dori probabil sa fie un model care sa va reprezinte cat mai bine preferintele, poate chiar sa il proiectati si sa il faceti singur. Iata cum construim un scaun balansoar, dupa un design ales sau chiar creat de noi.
Cautati mai intai un model care va place, pe care il puteti eventual adapta. Va va fi in orice caz util pentru a stabili dimensiunile si imbinarile diferitelor componente
Gasiti online o multime de modele de scaune balansor, ca acesta.
Puteti face un scaun balansor fara prea mare cheltuiala, optand pentru lemnul de pin, un lemn moale folosit adesea la fabricarea mobilierului. Daca doriti ceva mai pretentios, dar si mai rezistent in timp, puteti alege un lemn dur de stejar, artar, cires sau mahon.
Studiati textura si culoarea fiecaruia si alegeti un lemn care va place, dar si cu care sa puteti lucra usor.
In aceasta prima etapa, trebuie sa taiati lemnul pentru a obtine componentele balansoarului: sezut, spatar, cotiere, picioare si talpici. Respectati coordonatele din planul ales sau intocmit pentru a nu face greseli cand taiati si a nu risipi scandurile.
Folositi apoi un smirghel cat mai aspru sa polizati bine componentele si curatati cu grija toate resturile.
Va va fi mai usor sa asamblati componentele daca le asezati mai intai intr-o anumita ordine. Incepeti cu partile din fata si mergeti catre spatele scaunului. Puteti monta intai sezutul, apoi cotierele, spatarul, picioarele si talpicile.
Daca vreti sa folositi balansoarul si in exterior, trebuie sa aplicati un lac special, care sa protejeze lemnul. In acest fel, il veti si curata si intretine mai usor. Dupa ce lacul s-a uscat, stergeti scaunul cu o carpa umeda ca sa indepartati eventualele urme de praf.
Sursa: , casepractice.ro; doityourself.com
Surse foto: heyneedle.com, woodarchivist.com