CUM S-AR PUTEA MODIFICA IMPARTIREA CHELTUIELILOR COMUNE ALE ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI




O serie de modificări propuse pentru legea asociaţiilor de proprietari ar putea determina calculul cotei de plată cheltuielilor comune altfel decât ţinând cont de suprafaţa apartamentului.

În prezent legea 230/2007 obligă asociaţiile proprietari să repartizeze cheltuielile privind fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii și după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii și instalaţii aflate în și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei și în acordul de asociere. La această categorie de cheltuieli sunt incluse: subsolul, conductele de distribuţie și coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică, casa scării, podul, spălătoria, uscătoria, terasa, ascensorul, interfonul, centrala termică proprie, crematoriul, tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere, structura de rezistenţă, faţadele, acoperișul , personalul angajat al asociaţiei, contracte, alte servicii.

Astfel propunerea legislativă propune forma modificată a art. 48 : “cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţă utilă a apartamentelor și a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea și după caz, consolidarea părţilor de construcţii și instalaţii din codominiu aflate în proprietate comună.”

Iniţiatorii proiectului legislativ consideră că hotărârile adunării generale a proprietarilor trebuie să aibă în vedere specificul construcţiei blocurilor care compun asociaţia. În cazul blocurilor cu lift cheltuielile care se impun părţilor comune ar trebui să se raporteze la numărul de persoane nu la suprafaţa locuinţei. De asemenea, aceeași modalitate de calcul ar trebui aplicată și în cazul plăţii serviciilor de curăţenie.

Proiectul legislativ aparţine unui grup de șase deputaţi PNL și a fost depus spre dezbatere la Senat la începutul acestei săptămâni. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz.

Sursa: www.arenaconstruct.ro


Stiri