Majoritatea apartamentelor din țara noastră suferă la capitolul spațiu. Vestea bună este că orice locuință, indiferent de cât de mică este, poate să pară mai mare și poate oferi suficient spațiu pentru o familie, dacă știi câteva trucuri ușor de pus în aplicare. Iată ce ai de făcut:
Folosește aceste culori
Culorile pe care le folosești în decorarea casei sunt foarte importante. Ele dau tonul întregului decor și sunt în măsură să-ți influențeze starea de spirit. Dacă folosești culorile potrivite, ele vor da senzația unei case mari și aerisite. Secretul este să folosești culori deschise și pastelate. Stai departe de orice nuanță închisă, precum și de cele puternice – albastru închis, roșu, portocaliu.
Este suficient să schimbi culoarea pereților într-o variantă mai deschisă, pentru ca toți cei care îți vor călca pragul să creadă că ți-ai înnoit toată casa și că ai o locuință mare și spațioasă. Partea bună este că poți să faci aceste schimbări ieftin și repede dacă alegi produse dintre aceste materiale de construcții. După cum vezi, poți lua toate materialele de care ai nevoie dintr-un singur loc, iar bugetul tău nu va fi deloc afectat. Dacă plănuiești o renovare sau pur și simplu vrei să aduci câteva îmbunătățiri locuinței tale, e clar că trebuie să arunci un ochi peste ele.
Ce trebuie să știi despre imprimeuri
Am vorbit despre culori, acum e cazul să amintim și de imprimeurile folosite pentru diverse obiecte de mobilier sau decor – tapițeria canapelei, modelul de pe perdea sau covor etc. Regula de la care nu trebuie să te abați este să folosești modele cât mai simple. Imprimeurile mărunte și dese încarcă spațiul, așa că este recomandat să le eviți. Optează fie pentru obiecte uni, fie pentru imprimeuri în dimensiuni mai mari și în culori cât mai puține.
Depozitează și în locurile lăsate goale
O mulțime de spațiu din casa ta rămâne nefolosit, iar dacă identifici toate zonele în care ai putea să depozitezi lucruri, s-ar putea să descoperi că ai o locuință mult mai mare. Alege un pat cu spații de depozitare în lateral, folosește și spațiul din colțuri – fă la comandă sau cumpără un dulap pentru colț. În bucătărie adaugă un dulap deasupra frigiderului, depozitează cănile, tacâmurile și ustensilele de gătit pe o bară de accesorii de-a lungul mobilei.
Obiectele indispensabile într-o casă mică
În locul unei oglinzi clasice în baie, alege un dulap cu oglindă, vei economisi foarte mult spațiu cu ajutorul lui. Optează pentru mobilier cu spații de depozitare – colțar de bucătărie, tabureți, canapele – toate acestea se găsesc și în variante cu spații de depozitare în interior.
Designerii de mobilier au luat în calcul nevoia de spațiu, așa că vei găsi în magazinele de mobilă o mulțime de opțiuni pentru un apartament de mici dimensiuni – canapele extensibile, divanuri care se transformă în paturi confortabile sau fotolii pat, potrivite pentru când ai un musafir.
Schimbări radicale, dar care ajută cel mai mult
Dacă vrei cu adevărat să ai parte de mai mult spațiu, poți lua în calcul o regândire a compartimentării. Este vorba despre schimbări radicale și mai costisitoare, însă dau rezultatele cele mai bune. Poți sparge pereții către balcon pentru a lărgi o cameră, poți sparge peretele care desparte bucătăria de hol pentru a obține un living și o bucătărie, așa încât camera care ar fi trebui să fie un living să fie utilizată drept dormitor. Orice debara la care renunți este un câștig în spațiu, așa că ia în calcul și acest lucru.
Care idee ai de gând să o pui în aplicare prima dată?
Sursa: www.casa-gradina.ro