DIRECTIVA UE DE EFICIENŢĂ ENERGETICĂ VA FI MODIFICATĂ LUNA ACEASTA




Directiva UE pentru eficienţa energetică se va modifica oficial pentru ca legislaţia europeană să se alinieze la obiectivele asumate de statele membre pentru orizontul anului 2030.

Tudor Constantinescu, consilier principal la Directoratul General pentru Energie (DG ENergy) din cadrul Comisiei Europene, a spus în cadrul unui seminar organizat de BPIE Romania, că modificările presupun asumarea și confirmarea targetului optim pentru eficienţă energetică.

Se propune revizuirea anumitor aspecte din EED precum Art. 1 și 3 pentru targetul din 2030, Articolul 7 privind obligaţiile în domeniul eficienţei energetice, art. 9-11 privind măsurarea și facturarea precum și art. 24 privind raportarea.

Calendarul eveniementelor arată că forma brută a noii Directive a fost în consultare publică până la sfârșitul lunii ianuarie 2016. Evaluarea impactului anumitor schimbări s-a realizat până la jumătatea lunii martie 2016 iar iniţiativa legislativă ar putea fi adoptată în trimestrul IV 2016.

Principalele obiective ale revizuirii legislaţiei europene sunt adaptarea la progresul tehnic și la tehnologiile smart, inclusiv electro-mobilitatea, revizuirea mecanismelor asupra ajutorului financiar în domeniu, reducerea consumului clădirilor la aproape zero energie până în 2050, precum și îmbunătăţirea sistemelor de certificare energetică.

În prezent mai multe programe susţinute sau derulate de Uniunea Europeană sunt active și oferă fonduri pentru investiţii în proiecte de eficienţă energetică.

Politica de coeziune a UE urmărește alocarea a 45 de miliarde de euro pentru investiţiile în tranzitia la o economie decarbonizata ceea ce include eficienta energetica, energii regenerabile,retele inteligente si mobilitate urbană.Inacelasi timp prin Orizont 2020 ar putea fi finanţate proiecte de cercetare si inovare in valoare de 5,4 miliarde de euro in domeniul energiei sustenabile.

Programul Connecting Europe Facility include fonduri de 5 miliarde de euro pentru infrastructuraTEN-E, respectiv proiectele energetice de interes comun pentru UE. De asemenea EFSI urmărește mobilizarea a cel puţin 315 miliarde de euro în investiţii din sectorul privat.

Alte surse disponibile pentru proiectele energetice sunt European Structural and Investment Funds (ESI), Life, COSME și EEF, Banca Europeană pentru Investiţii, fondurile pentru susţinereaţărilor în curs de dezvoltare și cele pentru lupta împotriva sărăciei din punct de vedere al energiei cu o alocare de 4 miliarde de euro în 2014-2020.

Având în vedere posibilitatea de implicare a sectorului privat în proiectele de eficienţă energetică acesta este un sector favorabil pentru finanţare. EFSI este funcţional au fost deja aprobatecel putin42 de proiecte în valoare de 25 de miliarde de euro la nivel european din care jumătate sunt proiecte energetice. De asemenea dată fiind complexitatea proiectelor și a condiţiilor din piaţă va fi necesară folosirea mai multor mecanisme pentru aplicarea lor pe mai multe sectoare energetice.

Este momentul pentru implementarea proiectelor energetice. De acum încolo promotorii proiectelor vor putea contacta BEI cu proiectele lor. Comisia Europeană, BEI și Centrul de Consiliere al EFSI pot asista eventualii beneficiari ai acestor proiecte.

Sursa: www.casa-gradina.ro


Stiri