Gradina in ianuarie. Trucuri, sfaturi, idei




În prima lună a anului, activitatea în gradină este minimă, dar cu toate acestea sunt destule lucrări necesare și utile. Vorbim despre gradina în ianuarie și-ți dăm idei și sfaturi utile. În luna ianuarie grădinarii fac ordine în magazia cu unelte, le curată și le pregătesc pentru noul sezon dacă acest lucru n-a fost făcut mai din vreme, și fac lucrările uzuale de îngrijire și protecție a plantelor.  

winter-670493_960_720

Înghețul – ianuarie fiind cea mai rece lună a anului, este cea mai mare primejdie pentru plantele și pomii din grădină. Nu toate plantele au probleme, ci mai ales cele neadaptate la ges și cele foarte tinere. Plante sensibile sunt bougainvillea, fuchsia, plante suculente și altele. Rădăcinile acestora trebuie bine protejate, iar ramurile exterioare tinere tăiate pentru că vor fi afectate de ger și pot ucide toată planta.

Atâta vreme cât pământul se mai poate lucra ar fi bine să fie întors – acest lucru expune frigului și păsărilor ouăle insectelor cuibărite în sol, care vor curața solul de dăunători. ianuarie este o perioada bună pentru a adauga compost, dar asta doar daca solul nu este acoperit de zăpada. Poți face asta în zilele mai calde din ianuarie, chiar și peste strautul de zapada.

În ianuarie trebuie stropiți pomii fructiferi, mai ales cei din livezi și cei care au fost victimele atacurilor de dănuntări ân anul trecut.  

Acoperă plantele în funcție de nevoi cu folii protectoare din material plastic, pânză de sac ori chiar cutii de carton. Nu le lăsa acoperite mai mult decât este nevoie și lasa-le libere când temperatura crește.

Ninsoarea care se așterne pe ramurile copacilor creează într-adevăr o atmosferă feerica, dar ramurile sunt mai fragile atunci când plantele sunt inactive, iar greutatea zăpezii le poate rupe oricând. Scutură surplusul de nea din copaci.

Sursa: www.casa-gradina.ro


Stiri