O gradina, mai ales la oras, te rupe de ritmul alert al vietii si te binedispune si-ti incarca bateriile. Dar ce te faci atunci cand ai spatiu mic sau chiar deloc pentru mica ta pasiune pentru gradinarit? Gradinile verticale sunt un raspuns la aceasta intrebare – catarate pe un gard, pe un zid, chiar perete de bloc (puteti astfel masca un aparat de aer conditionat) si balustrada balconului – si astfel poti avea propria-i oaza de inspiratie si relaxare.
Gradinile verticale sunt un curent in voga acum si tot mai multi gradinari se specializeaza in acest concept. Mai mult, trendul isi lasa amprenta si asupra producatorilor din sectorul gradinaritului care incearca sa diversifice mijloacele tehnice pentru a permite „verticalizarea” gradinilor. Nu in ultimul rand, si antreprenorii imobiliari iau tot mai des in calcul optiuni pentru a permite constructiilor ridicate sa le fie atasate gradini verticale.
Gradinile verticale simbolizeaza practic miscarea sugestiv intitulata „zidul verde”. Totul a inceput de la ideea botanistului francez Patrick Blanc, cel care a prezentat aceasta tehnica de gradinarit in plan vertical la o expozitie gazduita de Muzeul de Stiinta si Industrie din Paris in 1988. Din acel an, Blanc si o multime de adepti ai ideii sale revolutionare au continuat sa promoveze acest nou concept peste tot in lume.
Pozele atasate acestui material, preluate de pe site-ul Countryliving.com, va pot inspira in dorinta de a va crea propria gradina verticala, bineinteles, la scara mai mica. In cele mai dese cazuri, va puteti baza pe un palet din lemn, fixat de un perete sau amplasat chiar in mijlocul gradinii pentru un efect vizual mai puternic.
Puteti, de asemenea, folosi un perete dintr-o plasa, fixata intr-un acadrament din lemn, si pe care sa fixati mai multe ghivece din flori.
Si mai ingenios este mini-gadina verticala din imaginea de mai jos: un dulap vechi, numai bun de aruncat la gunoi, umplut cu pamant si cu plante cultivate in fiecare din sertarele largi. Imaginea de cultura terasata este de mare efect.
Mai multe bucati de scandura, cu gauri in fiecare pe masura ghivecelor, atarnate de un perete formeaza si ele o mini-gradina verticala care sparge monotonia zidului.
Niste lazi din placaj, suprapuse in forma finala de piramida, pot crea ceea ce se vede in imaginea de mai jos.
Iata o alta idee despre ce am putea face cu sumedenia de sticle din plastic pe care le aruncam zi de zi la cos: o gradina verticala care arata ingenios. Cu siguranta ideea este una pentru care vecinii si prietenii va vor invidia.
Pana si o scara, amplasata unde doriti dumneavoastra, poate prelua rolul de gradina verticala. Prinse de un suport, cateva galetuse din metal, puse pe vertical, dau si ele nastere la o mini-oaza in locuinta voastra.
Sursa: www.casepractice.ro