Iasomia, aroma zilelor de iunie




Iasomia, cunoscută și sub numele de lămâiță este un arbust, care se umple de flori cu parfum irezistibil la finele lunii mai, începutul lui iunie. Se poate spune despre iasomie că este arbustul cu cele mai parfumate flori de vară. Partea cea mai frumoasă din povestea despre iasomie este că florile, albe, frumoase și delicate au o viață lună, iar arbustul este minunat ca planta decorativă în curți și grădini, atât prin aspect, cât mai ales prin parfum.

 

Dacă vrei să plantezi plantezi iasomia, alege un loc însorit.

Soarele este cel mai bun stimulet pentru o mare producție de flori. Al doilea detaliu este că acest arbust are nevoie de mult spațiu, pentru a crește și a se răspândi. Poți folosi aceasta tendință naturală și poți planta iasomia langă garduri, în locurile limită ale gradinii pentru ca acesta să se dezvolte în voie și să cucerească spațiul. Îl poți folosi că arbust de fundal. Trebuie doar să te asiguri că este plantat într-un loc de unde te poți bucură și tu de mirosul sau dulce. Iasomia poate fi plantată în grupuri, pe post de gard viu, sau individual, în grădină ta. Deși tolerează o varietate de soluri, iasomia se dezvoltă cel mai bine în locurile care drenează bine excesul de apă.

Poți pune în grădină plantele crescute în containere, din primăvară până în toamnă. Pregătește locul de plantare utilizând o furcă pentru a afâna pământul, apoi săpa o groapă de 30-40 de centimetri adâncime și pune înăuntru îngrășământ natural, pe un strat de 5-10 centimetri grosime. Groapă trebuie să aibă de două ori diametrul recipientului în care a stat plantă până la transplantare.

Curățarea atentă și periodică a crengilor de iasomie o va ajută să se dezvolte mai viguros. Nu uita că această plantă poate fi folosită cu succes la amenajarea peisajului din grădină și, cu cât vei avea mai mult grijă de ea, cu atât îți va aduce mai multe satisfacții.

Iasomia atrage insectele.

Datorită faptului că iasomia este plină de nectar, această atrage diverse insecte, însă în special fluturii. Astfel, în timpul sezonului cald, vederea îți va fi încântată nu doar de aspectul acestui arbust, ci și de fluturii care vor zbură din ramură în ramură. Pe lângă fluturi, iasomia mai atrage albine și chiar viespi.

Partea mai puțin frumoasă din poveste este că există riscul să fie puternic atacată de afide, așa că sunt necesare tratamente preventive pentru îndepărtarea acestor insecte dăunătoare.

Sursa: casa-gradina.ro

Sursa foto: pixabay.com


Stiri