Veniturile obținute din transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia vor fi impozitate cu 3%, indiferent că este vorba doar de un teren fără construcții sau de unul cu structuri de orice fel, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență elaborat de Guvern, proiect care modifică și completează Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Proiectul de act normativ se va afla în dezbatere publică până la data de 16 ianuarie.
Potrivit inițiatorilor, venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 de lei și, potrivit inițiatorilor, măsura va avea ca efect „dezvoltarea unui capital uman calificat”.
Totodată, proiectul de OUG vizează eliminarea impozitului pe venit pentru persoanele fizice care realizează venituri ca urmare a activităților cu caracter sezonier, în baza contractului individual de muncă, încheiat pe durată determinată.
În sensul proiectului de act normativ, „caracterul sezonier al unei activități presupune o perioadă care se repetă de la an la an în care anumite activități se impun a fi realizate pe durate relativ fixe în funcție de anotimp (de sezon) și de obiceiuri colective de viață.”
Nu în ultimul rând, referitor la impozitul pe venit, inițiatorii proiectului mai doresc deducerea de la calculul impozitului pe veniturile din salarii a primelor de asigurare voluntară de sănătate, precum și a contravalorii abonamentelor medicale suportate de angajați, în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual.
Același proiect de act normativ scutește de impozit, în primii 10 ani de activitate, societățile care desfășoară exclusiv activitatea de inovare sau cercetare-dezvoltare. De asemenea, pentru contribuabilii din acest domeniu nou înființați, facilitatea se acordă timp de 10 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Veniturile microîntreprinderilor vor fi impozitate cu 1%, și nu cu 2% cum se întâmplă în prezent, cu condiția de a avea unul sau mai mulți salariați. Dacă, în prezent, pentru ca o societate să fie încadrată în categoria microîntreprinderilor, veniturile acesteia trebuie să nu depășească 100.000 de euro, proiectul de act normativ majorează această limită de cinci ori, delimitarea făcându-se la 500.000 de euro.
Printre schimbările preconizate pentru persoanele care realizează venituri din salarii, se numără și eliminarea plafonului pentru baza de calcul a contribuțiilor sociale. În prezent, plafonul reprezintă contravaloarea a cinci câștiguri salariale medii brute.
„Se elimină plafonul maxim al bazei lunare de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate, reprezentând contravaloarea a cinci câștiguri salariale medii brute, prevăzut în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, investiții și din alte surse. Astfel, contribuția de asigurări sociale de sănătate se datorează asupra venitului realizat”, afirmă inițiatorii proiectului.
Ba mai mult, OUG introduce excepția potrivit căreia, persoanele care realizează venituri din investiții sau din alte surse nu datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri dacă, în cursul anului fiscal primesc salariul, pensia sau alte venituri din activități independente, din cedarea bunurilor, din asocierea cu o persoană juridică și din activități agricole, silvicultură și piscicultură.
Pe lângă avizul ministrului Finanțelor Publice – Viorel Ștefan, proiectul de act normativ a mai primit semnătura ministrului Sănătății – Florian-Dorel Bodog, ministrului Turismului – Mircea Dobre, ministrului pentru Mediul de Afaceri – Florin Nicolae Jianu, ministrului Muncii – Lia-Olguța Vasilescu și a ministrului Justiției – Florin Iordache.
Sursa: www.arenaconstruct.ro