IN LOC DE CERTIFICAT DE EFICIENTA ENERGETICA, PASAPORT AL RENOVĂRII




Clădirile din Uniunea Europeană ar putea beneficia de un pașaport al renovării în locul certificatului de eficienţă energetică promovat în prezent.

Proprietarii de clădiri înfruntă mai multe greutăţi în demersul de îmbunătăţire a performanţei energetice a clădirilor, inclusiv dificultatea de a accesa finanţare și lipsa cunoștinţelor despre ce au de făcut, de unde să înceapă, ce măsuri să implementeze și în ce ordine.

În studiul elaborat de BPIE se arată că spre deosebire de certificatele energetice pașapoartele ar urma să conţină auditul energetic realizat la faţa locului și criterii de calitate stabilite în dialogul cu proprietarii.

Rezultatul este un instrument ușor de utilizat aplicabil pe termen lung pe care proprietarii îl pot folosi pentru a planifica reparaţii capitale. Documentul va conţine toate informaţiile relevante într-un singur loc și o fotografie la zi a clădirii pe parcursul duratei ei de viaţă cu informaţii despre nivelul de confort și surse potenţiale de finanţare.

Certificatele de performanţă energetică sunt un instrument introdus prin Directiva europeană privind performanţa energetică a clădirilor. În ciuda potenţialului lor de a-i ajuta pe locatarii și proprietarii clădirilor, certificatele energetice sunt rareori implementate, iar recomandările lor sunt de multe ori prea generale sau inexistente, potrivit raportului BPIE.

Statele membre au implementat schema certificatelor energetice cu diferite abordări în termeni de înţelegere și abordare a calităţii. A rezultat un instrument cu o aplicabilitate limitată, cu o acceptare și încredere minimă din partea utilizatorilor.

Pentru a fi eficient certificatul energetic al clădirii ar trebui să conţină informaţii utile, adaptate, expuse într-un limbaj accesibil și în directă legătură cu criteriile de decizie ale potenţialilor investitori.

Revizuirea directivei privind performanţa energetică ar trebui să reconsidere rolul certificatelor și să susţină evoluţia lor în Pașapoarte de Renovare a Clădirilor.

Pașaportul este definit de BPIE drept un document în format print sau electronic ce conţine un grafic pe o perioadă de până la 15 sau 20 de ani privind pașii necesari pentru renovarea unei anumite clădiri. Acesta va conţine auditul energetic, dar și indicatori stabiliţi de locuitori. Principalele beneficii ale acestui demers planificat sunt facturi reduse de încălzire, îmbunătăţirea confortului și reducerea emisiilor de CO2.

Sursa: www.arenaconstruct.ro


Stiri