Cazanul este echipamentul principal care impreuna cu numeroase accesorii obligatorii poate produce agent termic (apa incalzita) ce ajunge in caloriferele noastre si ne incalzeste casa. Cazanul impreuna cu accesoriile sale se va numi centrala termica. De regula centrala termica impreuna cu accesoriile ei se monteaza intr-un spatiu dedicat numit camera tehnica. Iata ce trebuie sa stiti despre aceasta aparatura.
Cazanul transforma prin ardere energia chimica a combustibililor in energie termica. In acest scop el este dotat cu unul sau mai multe arzatoare care intrețin in focaro flacara, caldura gazelor de ardere rezultate fiind preluata de apa care circula prin tevi, situate langa perețtii focarului sau in drumurile de gaze.
Cazanul poate functiona cu lemne, brichete din lemn, peleti, gaz, motorina sau gpl.
Pentru a functiona cu peleti, gaz , motorina sau gpl, cazanul trebuie sa fie dotat suplimentar cu un arzator potrivit unuia dintre combustibili. Iata de exemplu modele de arzatoare pe gaz.
Tipul cazanului folosit este adaptat marimii spațiului care trebuie incalzit. Pentru incalzirea unei locuinte individuale (casa, apartament) este suficient un cazan de putere relativ mica, constructia obisnuita fiind de tip centrala termica de perete.
Sursa: casepractice.ro; energiaregenerabila.pagix.ro