Intretinerea mobilei de exterior




Intretinerea mobilei de exterior.jpg

 

Exista cateva reguli simple pe care trebuie sa le respecti pentru intretinerea mobilei de exterior. Nu este foarte complicat, dar mesurile de intretinere trebuie sa fie corect aplicate si la momentul potrivit. Soarele, apa, umezeala si praful sunt marii inamici pentru mobila de exterior, iar masurile de protectie trebuie sa intervina asupra acestor “inamici”. De protectie are nevoie toata mobila de exterior fie ca este din lemn, aluminiu sau material textil sau rachita.

Primul pas catre o ingrijire corecta a mobilei de exterior este curatarea in profunzime. Curatarea se realizeaza prin spalarea mobilei cu o solutie sau detergent cu agenti de inalbire si oxigenare, urmată de clatirea cu un burete umezit si uscare. Usacrea se face la aer, dar la umbra. Sterge cat s epoate de bine cu o carpa mobila dupa ce o speli. Operatia de spalare trebuie facuta periodic mai ales in cazul pieselor din aluminiu, dar mai rar pentru cele din lemn si rachita. Piesele de panza sespala si se usuca in mod traditional, dar cu solutii de spalare balnde si la programele scurte ale masinii de spalat pentru ca orice spalara imbatraneste tesatura.

 

Tratamente de ingrijire

In momentul in care lemnul este curat se pot aplica tratamentele de ingrijire. Hidroizolarea lemnului este unul din cele mai importante tratamente pentru mobila de exterior, conferind impermeabilitate lemnului in conditii de umezeala, ploaie sau ninsoare. Atat inainte, cat si dupa hidroizolare, se recomanda aplicarea unui ulei special pentru protejare. Acesta se fixeaza sub forma unei pelicule, care previne chiar si aparitia mucegaiului, permitand insa lemnului sa respire. Mobila se trateaza numai perfect curata asa ca inainte de aplicarea acestor tratamente este necesar sa o speli. Tratamentele d eingrijire pentru mobila din lemn si rachita se repeta cel putin o data pe an. Daca lacul aplicat se deterioreaza acesta trebuie imediat reparat.

Mobila patata

Indiferent de sezon sau chiar de materialul din care este confectionata mobila, este indicata spalarea ei cu ajutorul unui detergent bland si apoi uscarea. Pentru mobilierul de lemn se recomanda si aplicarea unui produs de protejare. La temperaturi de peste 38˚C, la colturile mobilierului de lemn se formeaza rasina. Inainte de a se usca, rasina se indeparteaza usor cu spirt metilat sau alcool denaturat. Daca a apucat sa se solidifice, se razuieste cu grija. Pe durata sezonului rece sunt indicate husele protectoare si asigurarea unei bune ventilatii a spatiului de depozitare.

Revopsirea

De asemenea, mobilierul trebuie revopsit in fiecare sezon sau in functie de starea in care se afla. Produsele de tratare a mobilei, cat si husele pe diferite marimi, sunt comercializate de majoritatea furnizorilor de mobila si pot fi gasite in marile magazine.

Sursa foto: pixabay.com

Sursa: casa-gradina.ro


Stiri