LISTA MARILOR PROIECTE DE INVESTIȚII PUBLICE, PRIORITIZATE




poza-1Lista marilor proiecte de investiții publice prioritizate, avute în vedere de Guvern la redactarea proiectului de buget pentru acest an, proiect lansat astăzi în dezbatere publică, cuprinde un număr de 119 proiecte.

In perioada aprilie – iunie anul trecut a avut loc un proces de evaluare a proiectelor de investiții publice semnificative, în scopul elaborării și prezentării de către Ministerul Finanțelor Publice spre aprobare Guvernului, a Lista marilor proiecte de investiții publice prioritizate.

Guvernul a aprobat în toamna anului trecut, lista prezentată de 9 ordonatori principali de credite: Ministerul Transporturilor (100 proiecte)  Ministerul Sănătăţii (două proiecte) Ministerul Justiţiei (3 proiecte) Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene (două proiecte) Ministerul Mediului (8 proiecte),  Ministerul Economiei (1 proiect), Ministerul Educaţiei Naționale (1 proiect), Serviciul de Protecţie şi Pază (1 proiect),  Ministerul Comunicațiilor și Societatății Informaționale (1 proiect).

Cele 119 proiecte de mari investiții publice prezintă următoarea distribuție cu privire la stadiul implementării: 22 sunt în stadiul zero de implementare, 68 sunt în curs de implementare, iar 31 sunt cu stadiu fizic de execuție de 100%.

Dar, proiectele al căror stadiu fizic de execuţie este 0% au un necesar de finanţare până la finalizare ce reprezintă 35,43% din totalul necesarului de finanţat pentru proiectele de investiţii publice semnificative.

Proiectele în curs de implementare au o pondere a necesarului de finanțare până la finalizare de 63,30% în totalul necesarului de finanţat, iar proiectele cu stadiu fizic de execuție de 100% au un necesar de finanțare până la finalizare ce reprezintă 1,27% din totalul necesarului de finanţat pentru proiectele de investiţii publice semnificative.

În cadrul procesului de prioritizare a proiectelor de mari investiții publice a fost luată în considerare, ca și criteriu de evaluare, și valoarea economică netă actualizată a proiectelor (VENA). Aceasta a fost extrasă din cuprinsul analizelor cost-beneficiu, reprezentând un indicator al eficienței economice a proiectului de investiții.

Proiectele cu o eficiență economică peste media aferentă celor 83 de proiecte de investiții, pentru care s-a raportat acest indicator, sunt proiecte din sectorul sănătate si sectorul transporturi.

Dintre proiectele de investiții publice din domeniul transporturilor se remarcă 7 proiecte din subsectoarele transport feroviar, metrou și rutier (autostrăzi), cu o valoare economică netă actualizată de peste 1 miliard de euro pe proiect.

În limita inferioară a clasamentului, cu o valoare economică netă actualizată situată sub 5 milioane de euro se află 7 proiecte, din sectoarele transporturi (5) și mediu (2).

Cele mai eficiente sectoare din punct de vedere economic sunt sectorul sănatate, respectiv sectorul transporturilor

Sursa: www.arenaconstruct.ro


Stiri