Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre plantele aromatice




herbs-923496_1280

 

Plantele aromatice reprezinta un mod excelent de a da mai multa savoare preparatelor culinare si, in plus, sunt si sanatoase si nici nu au calorii multe. Iar daca pui cantitati variate din anumite plante, poti obtine gusturi diferite aproape de fiecare data cand gatesti.

Este bine sa stii aceste amenunte despre plantele aromatice, pentru ca vei putea sa le folosesti mai bine si le vei pretui mai mult calitatile.

Care este diferenta dintre plantele aromatice uscate si cele crude? Cea mai mare diferenta intre acestea este legata de gust. Cele crude au o aroma mai puternica si, in plus, ai nevoie de o cantitate mai mare din acestea pentru a obtine acelasi gust la care ajungi folosind variante uscate.

Ce valori nutritionale au? In ceea ce priveste valorile nutrionale insa, cele doua categorii sunt similare, dar nu si daca le pastrezi prea mult timp. Si asta deoarece fitonutrientii, care aduc beneficii sanatatii, dispar pe masura ce plantele imbatranesc.

Cum sa pastrezi plantele crude? Acestea au nevoie de aer pentru se mentine cat mai proaspete. Tine-le in frigider, intr-o punga de plastic, insa ai grija ori sa lasi capatul acesteia desfacut, ori sa il legi dar sa faci cateva gauri prin ea.Totodata, un alt mod prin care poti sa le pastrezi prospetimea mai mult timp este urmatorul: taie putin din capetele firelor si asaza-le intr-un pahar cu apa – cam doi centimetri, in frigider; ai grija sa inlocuiesti apa in fiecare zi.

La c le poti folosi? Nu toate plantele aromatice merg la orice! Folosite corect pot imbunatatii gustul alimentelor, dar folosite gresit pot strica mult gustul preparatelor.

1. Oregano si busuioc pentru paste si sosuri;
2. Rozmarin si cimbru pentru pui si preparate cu legume;
3. Marar pentru conopida, castraveti, peste si sosuri pentru peste;
4. Patrunjel pentru peste, supe, legume si sosuri;
5. Menta pentru salate, bauturi si deserturi;
6. Maghiran pentru tocanite, supe si oua;
7. Coriandru pentru feluri de mancare mexicane si thaliandeze;
8. Tarhon pentru iaurt, smantana, fasole, pui fript.

Unde le poti cultiva? Un avantaj al plantelor aromatice este acela ca pot fi cultivate fara prea mari eforturi si in gradina proprie sau chiar in ghivece. Iar in acest fel poti fi sigur ca sunt organice, si ca pot creste in conditii optime (daca respecti instructiunile de cultivare).

Sursa: www.casa-gradina.ro

Sursa foto: pixabay.com

 

 


Stiri