Luna mai și cele zece sfaturi pentru grădină sunt o trecere în revistă pentru cei care au o bucățica de teren și o grădină cu flori, adică o listă cu câteva idei inclusiv pentru cei care au balcoane, terase și care își doresc să țină pasul cu lucrările și florile de sezon.
♦ Florile din luna mai sunt colorate vesele și-ți vor colora curtea și balconul până la mijlocul lunii iunie. Panseluțele și lalelele nu sunt în mod definitoriu printre florile lunii mai. Pe lista cu flori ale luni mai mai este și sporul casei și petunia, una din cele mai populare flori de grădină. Lavanda și margaretele înfloriesc și ele în luna mai iar crinii de vară cresc văzând cu ochii. Renumiți atât pentru parfumul lor, dar și pentru frumusețea florilor crinii sunt obligatorii în orice grădină care se respectă.
♦ Iasomia este unul din arbuștii cu flori care înfloresc abundent în cursul lunii mai, la fel și azaleea și cârciumăresele. Printre florile lunii mai se numără și mușcata și primula. Aceasta din urmă grațioasă și frumoasă primula iubește soarele, apa, pământul permanent umed și mediul aerisit, așa că este făcută pentru a împodobi grădinile și terasele.
♦ Luna mai în grădină de legume este o lună cu activitate intensă. Mărul și gutuiul sunt în floare în luna mai, iar cireșele de mai vor fi gata de cules la finele lunii, sau cel târziu la începutul lunii viitoare, daca luna mai este mai rece și mai ploiosă.
Nu te speria de ploile de mai. Sunt ploi binefăcătoare. Se și spune că dacă plouă în mai, ai mălai, adică vei avea grădini bogate și rod mult în toamnă. Ploile de mai sunt mai reci, dar plantele și florile pot face față acestora.
♦ Luna mai în grădină de legume este o luna dificilă pentru că luna mai este una din cele mai instabile din punct de vedere meteorologic așa că surprizele pot să apăra în fiecare zi. Nu sunt excluse nici nopți foarte reci, nici reprize de grindină, nici atacuri ale dăunătorilor stimulați tocmai de vremea prea schimbătoare.
♦ În luna mai se fac lucrările de fertilizare cu gunoi de grajd sau compost. Este foarte bun și ceaiul de compost, gros. După fertilizare pământul trebuie udat și săpat după câteva zile, o săptămâna cât mai adânc.
Repară gardul la grădină de legume sau întărește împrejmuirea. Este utilă pentru că ferește grădină de melci, mai ales dacă este o grădină mică.
♦ Cele mai multe din răsaduri se plantează în mai. Tot așa și cu cele mai multe din semințe. Luna mai este luna special dedicată răsadurilor de catsraveti, roșii, ardei și vinete, dar și fasole, ceapă, usturoi și morcovi care pot fi semănate sub formă de semințe, direct în sol, pentru că pământul este suficient de cald.
♦ Luna mai este luna în care se tund ramurile uscate ale arbuștilor fructiferi, pentru acum au legat deja rod și poți identifică uscăturile. În luna mai poți semăna floarea soarelui și poți planta, după mijlocul lunii răsadurile de conopidă, broccoli, țelină și praz.
Ține cont că 15 mai este data până la care pot să mai apăra încă temperaturi de sub zero grade, iar o noapte cu îngheț este suficientă pentru a distruge tot.
Sursa: casa-gradina.ro
Sursa foto: pixabay.com