Mandevilla este mai nou apărută la noi, dar fiind foarte rezistentă, ușor adaptabilă și extrem de prolifică este deja des întânită. Florile colorate, mari, bogația florilor și dezvoltarea rapidă a plantei fac din ea o alegere bună pentru zona de grădină, pentru verande, balcoane, garduri și pereții caselor. Crește foarte bine pe spaliere și dacă o ajuți să se cațere te va răsplăti cu generozitate.
Mandevilla este o plantă mereu verde, prin excelență căţărătoare, originară din America centrală. I se mai spune și iasomie braziliană. Are tulpina şi ramurile cărnoase şi crește surprinzător d erepede, tipic pentru plantele cu origini tropicale. Această plantă trebuie cultivată în ghivece mari, chiar și în spațiile libere și are nevoie de susținere pentru a crește cu scărițe de lemn, garduri sau rețele de sârmă sau ață.
Creșterea plantei în ghiveci este necesară pentru că după o înflorire splendidă de vară-toamnă, Mandevilla trebuie protejată de frig și adusă în interiorul casei, într-un loc cât mai luminos. Mandevillei nu-i place frigul, iar temeperatura mediului nu trebuie să coboare sub 15 grade Celsius. În casă planta nu înflorește și își poate pierde frunze, dar este normal. În timpul iernatuluiudările sunt rare se oprește administrarea îngrășământului. Primăvară se curață și se reia ferrtilizarea și udările frecvente și o poți scoate afară în grădină sau balcon în momentul în care temperaturile nocturne nu vor mai scădea sub 10-12 grade Celsius. pentru intervale scurte de timp poate suporta și temeperaturi mai mici, dar producția de flori va scădea.
Creşterea plantei poate fi controlată prin tăieri periodice, astfel încât Mandevilla se poate dezvolta şi sub formă de tufă. Este o plantă perenă, ale cărei frunze – foarte decorative ovale, cu aspect lucios, de un verde închis, uneori cu o tentă roşiatică – se păstrează şi în anotimpul rece.
Mandevilla are florile sub formă de trompetă de culoare albă, roz, galbenă sau roşie, în funcţie de varietatea. Florile apar primăvara şi toamna, sunt parfumate şi se formează la capătul lăstarilor.
Mandevilla are nevoie de lumină, dar poate creşte relativ bine și în zone cu semiumbră, dacă are măcar câteva ore bune de soare, în fiecare zi. Dacă locuiești în zone cu climă blândă, Mandevilla poate fi plantată direct în sol. dacă are condiții bune va atinge dimensiuni impresionante, de trei-patru metri, dacă este ajutată să se cațere. De fapt ajutorul acesta o ajută să se dezvolte. Crescută în ghiveci, planta nu depăşeşte înălţimea de doi metri.
Mandevilla nu are nevoie de cantităţi foarte mari de apă şi suportă bine perioade scurte de secetă. Dar pentru o dezvoltare armonioasă, planta trebuie udată cu regularitate, aşteptând ca solul să fie aproape uscat între două udări. Pentru a stimula creşterea frunzelor şi a florilor, este recomandată administrarea unui îngrăşământ pentru plante cu flori o dată la opt-zece zile, din martie şi până în octombrie. Folosește pentru Mandevilla îngrășământ pentru trandafiri. dacă nu primește suficientă apă va fi atacată de afide și păianjenul roșu.
Mandevilla are nevoie de un sol format dintr-un amestec de pământ de frunze cu turbă şi pământ de grădină, cu un pic de nisip pentru o bună drenare.
Mandevilla este o plantă otrăvitoare, toate părţile acesteia fiind toxice, astfel că este recomandat să vă spălaţi pe mâini ori de câte ori aţi atins-o.