Merișorul este un arbust pe vcare îl poți avea în curtea ta. Pe numele oficial Vaccinium vitis idaea, merișorul este un arbust din familia Ericaceae.
Acesta crește la altitudine mare, la peste 1.300 metri altitudine, în pajiști alpine sau luminișuri, mai rar în locurile umbrite, având cerințe mici față de sol. Este un arbust adaptat la regiunile nordice temperate, boreale și arctice din Europa și America de Nord.
Denumit popular: merișor de munte, afin, afin roșu, bujor, coacăz de munte, pomușor, în România, merișorul crește în zonele înalte ale Munților Carpați, mai ales cele din Transilvania. Există două tipuri merișor: sălbatic sau american, care produce, în general, o recoltă pe an în timpul verii și cel european sau cultivat, care produce două recolte pe an, de vară (august) și de toamnă (sfârșitul lunii octombrie — mijlocul lunii noiembrie).
Merișorul este un arbust tufos, înalt între 10-40 cm, cu tulpina cilindrică și ramificată. Frunzele sunt mereu verzi, alterne, eliptice, pieloase, cu marginile răsfrânte, mai închise la culoare pe fața superioară și cu puncte negre pe spate. Florile cresc pe vârfuri sub formă de clopoței de culoare alb-roz, în raceme terminale cu două-șase flori. Fructele sunt mici, zemoase, albe la început și roșii ulterior.
Fructele se recoltează în perioada septembrie-octombrie. Ele sunt consumate proaspete, uscate, confiate sau conservate în diferite moduri. Substanțe active sunt: arbutină, hidrochinonă, tanin, flavonoizi. Cercetătorii au descoperit că acestea conțin mai multe flavonoide decât orice alte fructe de pădure. De asemenea, în compoziția lor se regăsesc vitamina C, vitamina A, vitamine din grupa B, potasiu, calciu, magneziu și fosfor. Frunzele merișorului, mereu verzi, conțin taninuri (substanțe antimicrobiene și antioxidante), flavonoide (antioxidanți), având o acțiune puternic antiinfecțioasă.
Merișoarele sunt foarte prețioase pentru efectul lor antiinfecțios extrem de puternic, fiind folosite în industria farmaceutică, la producerea de medicamente antiinfecțioase extrem de sofisticate. Este supranumit „insulina verde”, nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al persoanelor cu diabet, deoarece au o concentrație scăzută de zahăr, și datorită proprietăților sale ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Sursa: www.casa-gradina.ro