PLAFONUL PRIMA CASA VA FI SUPLIMENTAT CU 500 MILIOANE DE LEI PENTRU ACEST AN




Plafonul programului Prima Casa va fi suplimentat cu 500 milioane de lei pentru acest an, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

Prin această suplimentare Guvernul consideră că vor fi asigurate resursele necesare pentru onorarea derulării programului până la finalul anului 2016 în bune condiţii, ținând cont de intervalul de circa 4 luni rămas până la sfârșitul anului, precum şi de durata fluxului intern de aprobare de către finanţatori a cererilor de acordare a finanţărilor în cadrul Programului, care presupune un termen de aprobare efectivă de cel puţin o lună -o lună şi jumătate calendaristică de la data depunerii cererii.

Necesarul de plafon pentru onorarea cererilor aflate în diverse stadii de analiză şi aprobare internă la finanţatori, comunicat înainte de ultima suplimentare de plafon se

situa la nivelul de peste 1,18 miliarde lei. Acest necesar a fost acoperit partial în urma suplimentării în data de 20 mai 2016 a plafonului anual de garantare cu suma de 500 milioane lei.

Totodată, Guvernul vrea să stabilească mai clar criteriile după care băncile comerciale vor fi acceptate în programul Prima Casă. Astfel, va introducea unele reglementări care să stabilească posibilitatea alocării plafonului de garantare în funcție de volumele de credite garantate în cadrul programului acordate de către finanțatorii participanți la Program în perioada de referință.

De asemenea, Guvernul propune o procedură simplificată de repunere a beneficiarului în situaţia anterioară efectuării plăţii garanţiei. Aceasta pentru a veni în sprijinul beneficiarilor programului, a căror primă opţiune o reprezintă păstrarea locuinţei achiziţionate/construite în cadrul Programului, dar şi pentru a evita grevarea nejustificată a bugetului de stat cu plăţile de garanţii în situaţiile în care este posibilă derularea în continuare a creditelor garantate de stat. Procedura va fi aplicabilă exclusiv în cazul în care achitarea sumelor restante din creditul garantat şi aprobarea de către finanţatori a cererii de repunere formulate de către beneficiar vor avea loc în termenul de 31 de zile de la data efectuării plăţii garanţiei, rezervat achitării voluntare de către beneficiar a creanţei rezultate din plata garanţiei. Dacă solicitarea de repunere va fi transmisă în afara acestui termen, se va aplica procedura de repunere standard.

O altă propunere este reglementarea posibilităţii de a se acorda promisiuni de garantare şi pentru achiziţia unei noi locuinţe în cadrul Programului. Aceasta având în vedere faptul că accesarea noii componente a programului, în cadrul căreia beneficiarii care au achiziţionat/construit o locuinţă în cadrul Programului pot achiziţiona/construi o nouă locuinţă, sub condiţia ca noua locuinţă să aibă o suprafaţă utilă sau valoare mai mare în raport cu prima şi să înstrăineze prima locuinţă prin vânzare-cumpărare cel târziu până la data încheierii contractului de vânzarecumpărare sau a contractului de construire a noii locuinţe.

Promisiunile de Garantare vor putea fi folosite atât pentru locuinţele noi, cât şi pentru cele vechi, pentru a răspunde în principal unor situaţii în care, din motive obiective, locuinţele nu pot fi achiziţionate întrucât documentaţia cadastrală nu este finanlizată, succesiunea nu a fost încă dezbătută, etc.

Programul ”Prima casă” a cunoscut până în prezent o dinamică semnificativă, antrenând fluxuri de numerar în economie şi stimulând în mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului construcţiilor.

Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.

Plafonul total de garantare pe anul 2016 este de 2.190,1 milioane lei.

Din plafonul de 25 milioane lei stabilit în anul 2014 pentru persoanele fizice cu cetățenie română stabilite în străinătate au fost acordate până în prezent un număr de 190 garanții în valoare totală de 18,3 milioane lei.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii iunie 2016, au fost acordate 193.012 garanţiiîn valoare totală de 16,44 miliarde lei, pentru finanţări în valoare de 32,88 miliarde lei.

De la începutul anului 2016 până la finele lunii iulie au fost acordate 23.696 garanţii, în valoare totală de 2.187,3 milioane lei. În cadrul Programului, rata creditelor neperformante este de 0,3%, în totalul garanţiilor acordate, până în prezent fiind executate 475 garantii cu o valoare de 40,5 milioane lei.

Sursa: www.arenaconstruct.ro


Stiri