La 19 – 20 miliarde de lei preconizează Ministerul Finanțelor publice volumul de credite contractate pentru achiziția de locuințe pe perioada strategiei Programului “Prima Casă”.
Acest volum de credite va fi susținut de un plafon anual de garanții propus pentru primii doi ani de implementare a strategiei (2017 – 2018) de aproximativ 2 miliarde de lei și 1,5 miliarde pentru ultimii trei ani (2019 – 2012).
Reducerea plafonului de garanții după primii doi ani ai strategiei cu 500 mil lei/anual are în vedere o reducere gradual[ a intervenției statului prin garantare, asumând că piața creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor.
Condițiile financiare, precum rata dobânzii și avansul, se vor menține aceleași.
În prezent, rata maximă a dobânzii de ROBOR la trei luni este de +2%, iar avansul este de minim 5%.
Condițiile financiare aferente creditelor acordate, nivelul plafoanelor propuse în Program, detaliile tehnice referitoare la contextul pieței imobiliare și nivelul cererii și ofertei din acest segment vor pot fi revizuite anual, în baza unor argumente solide expuse de instituțiile implicate sau interesate de Program.
„Asumând o proporție echilibrată de consum a plafoanelor de garanții în primii doi ani ai strategiei între creditele contractate pentru locuințe noi sau consolidate și cele vechi urmată de o creștere a proporției creditelor pentru locuințe noi sau consolidate în ultimii trei ani (900 milioane lei din plafoanele alocate fiind consummate pe credite pentru locuințe noi/consolidate) s-ar susține aproximativ 10 miliarde lei pentru achiziția a aproximativ 200.000 de noi locuințe și/sau locuințe consolidate (o medie de aproximativ 30.000/an asumând o valoare medie a locuinței de aproximativ 60.000 euro)”, mai menționează reprezentanții Ministerului de Finanțe.
La doi ani de la aprobarea strategiei, Ministerul Finanțelor urmărește revizuirea acesteia, astfel încât accesul la Program să fie condiționat de contractarea creditelor de locuințe branșate la serviciile comunitare de utilități publice.
De asemenea, Ministerul Finanțelor are în vedere stabilirea unor criterii de evaluare în baza cărora se va realize o evaluare anuală a instituțiilor de credit participante în cadrul Programului. Aceste criterii vor avea în vedere performanța condițiile de acordare a creditelor în cadrul Programului, precum și raportul între creditele ipotecare acordate în cadrul Programului Prima casă și produsele standard fără implicarea garanțiilor de stat. Criteriile aferente evaluării și modul de evaluare vor fi menționate în cadrul legislative și procedural ce va sta la baza programului Prima casă care va acomoda și elementele menționate în prezenta strategie.
Sursa:www.arenaconstruct.ro