PRIMA CASA: MODIFICARI IN FAVOAREA BENEFICIARILOR




Programul Prima Casa ar putea suporta unele modificări pentru a veni în ajutorul celor care nu își mai pot achita creditele contractate. Ei ar putea să opteze pentru închiriere, cu o chirie modică stabilită de Guvern, a locuințelor pe care nu și le mai permit să le cumpere.

Un grup de 32 de parlamentari a făcut o propunere legislativă pentru a-i proteja pe beneficiarii Programului Prima Casă în situația în care este demarată procedura de valorificare a locuinței ce face obiectul garanției FNGCIMM.

Potrivit acestei propuneri, Agenția Națională pentru Locuințe ar urma să cumpere locuințe a căror achiziție sau construcţie s-a realizat prin Programul Prima Casă, în situația demarării procedurilor de valorificare a garanției constituite asupra locuinței. După care, ANL va putea închiria locuințele cumpărate.

De asemenea, proiectul prevede și că ANL va putea vinde locuințele cumpărate în cadrul procedurilor de valorificare a garanției constituite asupra locuințelor achiziționate sau construite în cadrul Programului Prima Casă de către foștii beneficiari ai Programului Prima Casă în condițiile exercitării de către aceștia a dreptului de preemțiune

În termen de 15 zile de la primirea somației privind executarea garanției asupra locuinței beneficiarul finanţării acordate în cadrul Programului Prima Casă ar urma să îsi poată manifesta opțiunea de a dobândi cu titlu de locaţiune locuinţa ce face obiectul garanției

În situația de mai sus, ANAF nu va urma procedura de executare silită pentru valorificarea bunului ce face obiectul garaţiei către ANL.

De asemenea, ANL are obligația să cumpere locuința ce face obiectul garanției la un preț egal cu soldul finanţării, preț ce va fi rambursat finanțatorului.

Beneficiarul Programului Prima Casă care a optat pentru păstrarea locuinței în calitate de chiriaș va încheia un contract de locațiune cu ANL. pe o perioadă de 5 ani. Cuantumul chiriei datorate în baza contractului de locațiune se stabilește prin Hotărâre de Guvern emisă în fiecare an în vederea stabilirii chiriei locuințelor construite prin ANL, în funcție de numărul de camere al unității locative și de gradul de importanţă a localității în care se află locuința care face obiectul contractului de locațiune.

Proiectul are și unele prevederi care vin în contradicție cu principiile din Strategia Națională a Locuirii, aflată de asemenea în proiect. Astfel, proiectul Strategiei prevede că statul este interesat să închiriere locuințele publice și nu să le vândă.

Ori, noul proiect legislativ stipulează că după expirarea duratei locațiunii, locatarul, fost beneficiar al Programului Prima Casă, are drept de preemțiune la cumpărarea locuinței. De asemenea, el își poate exercită dreptul de preemțiune la cumpărarea locuinței la un preț egal cu prețul plătit de ANL pentru achiziția locuinței la care se adaugă indexarea cu rata anuală a inflației pe perioada de la momentul preluării de către A.N.L. și până la momentul revânzării către chiriaș.

În cazul în care chiriașul nu își exercită dreptul de preemțiune, A.N.L. dispune de locuință conform prevederilor legii.

Sursa: www.arenaconstruct.ro


Stiri