Patronatul producătorilor de BCA nu agreează programele privind creșterea eficienței energetice, Casa Verde si Casa Verde Plus, propuse de Ministerul Mediului ,despre care afirmă că sunt “doua programe care nu fac decât să cheltuiască niște fonduri fără viitoare rezultate pozitive și vizibile”.
Reprezentanții ProBCA consideră că demararea separată a celor două programe nu va avea efectul scontat. Pentru creșterea eficienței energetice a unui imobil trebuie luați în calcul toți factorii necesari:
* termoizolare exterioară sau interioară în funcție de imobil (se știe că la clădirile din patrimoniul național nu se poate intreveni la exteriorul fațadei chiar dacă este vorba de eficiență termică),
* utilizarea instalațiilor eficiente pentru încălzire /răcire – în prezent în România consumul de energie pentru răcirea locuințelor este mai mare decât pentru încălzirea acestora
* eliminarea tuturor punților termice, etc.
De asemenea, ProBCA apreciază că Lista materialelor eligibile care contine doua categorii, izolație ecologică și zidărie ecologica este “una foarte restrânsă și nu se știu exact criteriile in baza cărora aceasta a fost întocmită”.
În plus, fondurile alocate acestor programe sunt mult prea mici, numărul potențialilor beneficiari fiind foarte redus în comparație cu necesarul existent.
PRO BCA propune modificarea si completarea celor doua ghiduri, după cum urmează:
* Includerea in criteriile de eligibilitate cuprinse in ghiduri și a categoriei de lucrări destinate realizării construcțiilor noi, și nu doar a etapei de izolare ulterioară a acestora. Aceasta pentru că alegerea materialului de zidărie poate avea o influență considerabilă în realizarea obiectivelor programelor privind efectuarea de lucrări destinate eficienței energetice, beneficiari persoane fizice și juridice.
* Tratarea egală a tuturor materialelor de zidărie eligibile, prin includerea listelor complete a acestora în toate materialele și machetele grafice in legătură cu prezentele ghiduri și programul Casa Verde Plus.
În broșura atașată celor două progame, la categoria zidărie ecologică, sunt incluse două tipuri de produse: cărămida și zidăria termoizolantă din cânepă și var. “Nu este justificată această selecție restransă de materiale și nu sunt transparente criteriile pentru care au fost alese doar aceste materiale, ținând cont că BCA-ul este cel mai important material care îndeplinește standardele de eficiență energetică pentru clădiri cu un consum redus de energie”, susțin producătorii de BCA.
Recent, și producătorii de polistiren s-au exprimat împotriva celor două proiecte de programe Casa Verde. Ei au cerut excluderea a două materiale eligibile: vata minerală bazaltică și lâna.
Despre prima susțin că ar fi dăunătoare sănătății, iar despre lână spun că este “un liant care nu poate fi reutilizat și care poate conține pesticide”.
Sursa: www.arenaconstruct.ro