Caldura pare sa se instaleze din nou pentru ceva vreme, ingreunandu-va activitatile zilnice. Ati vrea sa va racoriti putin cand ajungeti acasa, dar parca toata caldura de peste zi e inmagazinata acolo. Daca n-ati reusit nici anul acesta sa va cumparati un aparat de aer conditionat sau nu va puteti permite functionarea lui, trebuie sa luati alte masuri. Va prezentam cateva solutii pentru racirea casei fara aer conditionat.
Tineti jaluzelele sau draperiile trase in timpul zilei, mai ales la ferestrele dinspre sud si vest, si veti sesiza diferenta. Pana la 30% din caldura nedorita patrunde in casa prin ferestre.
Daca nu v-ati hotarat pana acum sa schimbati becurile cu incandescenta din casa cu variantele mai economice, precum cele fluorescente sau LED-urile, acum este momentul. Aproape 90% din energia consumata de becurile incandescente este transformata in caldura. Renuntati la ele si veti reduce caldura din casa, dar si facturile la curent.
Daca vantul adie oricat de putin, puteti profita pentru a va racori casa. Deschideti geamul si intindeti un cearsaf ud in dreptul lui. Veti simti efectul in toata camera.
Folositi unul sau mai multe ventilatoare cat mai eficient. Puneti un ventilator in partea opusa ferestrei deschise pentru a impinge aerul cald afara. Setati ventilatorul din tavan sa mearga contra acelor de ceasornic pentru a duce in sus aerul cald.
Deosebit de eficient este sa puneti in fata unui ventilator o tava cu cuburi de gheata. Pe masura ce aceasta se topeste, ventilatorul imprastie apa rece in aer, racorind placut incaperea.
Nu e momentul sa faceti fripturi la cuptor sau tocane pe aragaz. Optati pentru preparate reci si cat mai simple (salate, fructe etc.), pe care le veti digera si mai usor, usurand aceasta sarcina organismului dumneavoastra si-asa epuizat de caldura. Daca doriti mancare calda, mai bine faceti gratare decat sa preparati ceva la cuptor.
Surse: greatist.com, huffingtonpost.com, casepractice.ro
Sursa foto: homeenergysaver.ning.com