Recoltarea semintelor, pastrarea si alte cateva idei utile




Recoltarea semintelor este obligatorie, mai ales in cazul plantelor anuale si ale celor care nu se pot autoinsamanta sau in cazul in care vrei sa inmultesti planta in alte locuri. Aparent este foarte simplu sa recoltezi semintele, dar trebuie sa tii cont de cateva reguli pentru ca semintele sa fie bune si sa rodeasca.

Recoltarea semintelor este o treaba foarte importanta daca vine vorba despre soiurile pretioase de legume, cum ar fi cele traditionale sau cele bio si trebuie facuta cu atentie si grija pentru ca de modul in carerecoltezi semintele depinde viitoarea recolta. Un alt avantaj al recoltarii semintelor din propria gradina il reprezinta faptul ca aceste seminte sunt deja adaptate la conditiile de crestere din solul respectiv.

Alege plantele pentru seminte. Semintele trebuie colectate numai de la plantele viguroase, in perfecta stare de sanatate. In acest fel, nu exista riscul ca boala respectiva sa existe in seminte si sa fie transferata viitoarei generatii de plante. Pe langa plantele bolnave, se evita recoltarea semintelor de la plantele care au crescut greu.

Pentru recoltare, alege acele plante care au crescut intr-un mod satisfacator, care au inaltimea, vigurozitatea, aroma, culoarea dorita.

Evita recoltarea semintelor sunt cele hibride. Acestea din urma se obtin prin incrucisarea a doua plante genetic diferite pentru a obtine un soi superior. Insa generatiile plantelor obtinute din semintele hibrizilor tind sa aiba aceleasi caracteristici ca cele ale plantelor initiale, de dinainte de incrucisare (plante cu polenizare libera). In alte cazuri, semintele hibrizilor sunt sterile si de aceea trebuie evitate. Semintele colectate de la plante care se autopolenizeaza au mari sanse sa se prinda si sa faca plantele dorite.

Cand recoltezi semintele. Pentru recoltarea semintelor, alege o zi insorita si uscata. In cazul rosiilor, castravetilor si ardeilor, este recomandat ca acestea sa fie foarte bine coapte cand se colecteaza semintele.

Castravetii si dovleceii de vara pot fi lasati pe planta pana dupa primul inghet, dupa care se separa semintele de pulpa si se usuca semintele la temperatura camerei. In cazul altor legume sau a florilor, asteapta pana cand semintele se usuca si aduna-le inainte sa se scuture. Semintele nu trebuie lasate nici prea mult sa stea pe plante inainte de recoltare.

Semintele florilor pot fi recoltate cand floarea s-a ofilit sau cand aceasta are un aspect pufos. Plantele cu pastai au seminte bune de colectat cand pastaia s-a uscat si a devenit maro. Colecteaza semintele fructelor cand fructul este copt in cea mai mare parte. Nu astepta prea mult pentru ca pasarile si animalele pot sa se hraneasca cu semintele unui fruct foarte bine copt.

Cum depozitezi semintele plantelor. Odata recoltate, semintele legumelor, fructelor si florilor se duc cat mai repede intr-un loc uscat. Intinde-le pe o suprafata plata, cu suficient loc intre ele, intr-un loc cald si uscat. Dupa uscare, semintele se pot depozita in borcate sigilate sau alte recipiente cu capac. Nu amesteca semintele de la diverse varietati de plante. Eticheteaza recipientele pentru ca in primavara sa stii ce contine fiecare si de cand le pastrezi.

Este recomandat ca semintele recoltate sa fie folosite in urmatorul an pentru a obtine maximum de calitate. Procentul de germinatie scade in functie de conditiile de depozitare, tipul semintelor si calitatea acestora. Cele mai bune rezultate se obtin cand se colecteaza seminte in fiecare an din cele mai bune plante si se folosesc in urmatorul an. Pregateste un plic de hartie in care sa le depozitezi pana la primavara. Inainte de a pune semintele in plic, scrie pe acesta denumirea plantei. Adauga apoi semintele si inchide plicul. Pentru a te asigura ca nu se desface il poti prinde cu o agrafa de birou. Evita sa folosesti lipiciul special pentru plicuri.

La final, adauga toate plicurile intr-o cutie incapatoare, preferabil din carton. Printre acestea este indicat sa adaugi cateva pliculete cu silicagel, pentru a tine umezeala la distanta. Depoziteaza cutia intr-un loc uscat si racoros pana la sosirea primaverii.

Sursa: www.casa-gradina.ro


Stiri