Reguli pentru decorarea camerelor mici




Traim din fericire (sau din nefericire, nu stiu exact) intr-o lume a regulilor, asa ca exista si reguli pentru decorarea camerelor mici. In principiu aceste reguli pentru decorarea camerelor mici urmaresc sa lumineze camera pentru a da, vizual, iluzia de spatiu.

Practica dovedeste ca aceste reguli pentru decorarea camerelor mici trebuie aplicate in functie de datele generale ale camerei si ca nu sunt valabile la modul general.

Iata cateva reguli pentru decorarea camerelor mici, in fapt idei simple care te pot ajuta sa amenajezi incaperile cu dimensiuni reduse.

♦ Zugraveste cu alb sau culori pale. O foarte buna solutie sunt vopselurile care contin ulei care fac peretii luciosi.
♦ Zugraveste tavanul si peretii in aceeasi culoare si foloseste pentru podele materiale care sa contrasteze cu peretii. Ideal este ca podelele sa fie intr-o nuanta mai inchisa cu 3-4 tonuri. Este importanta ca podelel sa fie mate.
♦ Coloreaza usile si ramele ferestrelor in culori inchise. Daca se poate lucioase, este perfect.
♦ Foloseste pentru decorarea camerei cel mult doua nunate (pentru covor, canapea, perdele) si mergi pe solutia culorilor solide ton-pe-ton, cu printuri mici.
♦ Adauga cateva pete de culoare in nuante foarte intense, vidrante, electrice, pentru a da viata spatiului, care are de cele mai multe ori o tenta monotona, monocromatica.

♦ Accentele pot fi realizate din printuri soc daca materialele pieselor majore sunt intr-o singura culoare.
♦ Pe lista cu reguli pentru decorarea camerelor mici nu este mentionat un stil anume, dar regulile stilului minimalist si ale celui personal, adaptat la nevoi este cea mai buna alegere. Piesele de mobilier trebuie sa fie limitate strict la ceea ce este necesar in camera si nimic mai mult.

♦ Nu folosi tapet intr-o camera mica, sau daca o faci renunta la covoare. Tapetul este oricum ultima solutie intr-o camera mica.

♦ O problema pentru decorarea spatiilor mici sunt piesele de mobilier. Solutia o reprezinta nu piesele mici, incomode si neplacute, si piese putine. In locul unei canapele cu trei locui, alege una cu doua locuri, in locul fotoliilor mari, alege scauna-fotofii, iar in locul pieselor de mobilier lipite de pereti, gen servante, bufeturi, biblioteci, alege polite si corpuri lungi si inguste, fie ca sunt etajere, fie ca sunt dulapuri cu rafturi sau sertare.
♦ Una din cele mai bune reguli pentru decorarea camerelor mici spune ca nu trebuie omise colturile camerei, care trebuie “umplute”. De regula coltul este o zona nefunctionala, dar intr-o camera mica trebuie neaparat utilizat.

♦ Una din legile de amenajare pentru o camera mica impune folosirea oglinzilor. Dar exista si aici reguli pentru decorarea camerelor mici. Foloseste combinatii de oglinzi mai mici, nu neaparat o oglinda mare si atat. O oglinda mare va reflecta tot ceea ce este in camera, inclusiv mobila ceea ce o sa faca, ca in loc sa deschida si sa primeneasca aerul, sa-l inghesuie si mai mult. Cu mai multe oglinzi mici acest efect neplacut este evitat.
♦ La capitolul reguli pentru decorarea camerelor mici mai avem: ferestre mari, lumina multa. Ferestrele trebuie lasate libere si daca este nevoie de perdele sau draperii, atunci trebuie alese modele simple, albe si din materiale mate.

Sursa: www.casa-gradina.ro


Stiri