Secretul unei camere de copil




Secretul unei camere de copil care să fie ușor adaptabilă vârstei, de la cea școlară la perioada studenţiei, este alegerea unui mobilier simplu, funcţional și de calitate. Scaunul de birou și salteaua vor trebui schimbate în timp, dar investiţia inţială în celelalte piese de mobilier, corpuri de iluminat, finisaje (tâmplărie, pardoseală) se va amortiza în timp. O pardoseală deschisă se potrivește de minune cu o gamă cromatică variată pentru pereţi și dă senzaţia de amplitudine unei camere. E mai indicată o culoare deschisă comparativ cu nuanţe dificile, mai închise, care sunt mai greu de asortat și pe care se văd repede urmele de murdărie și praf.

În rest, totul se adaptează prin culoarea suprafeţelor mari: pereţi și decoraţiuni mari (covor, cuverturi, așternut de pat, paravane, perdele etc.), deci, în general, ceea ce se poate schimba ușor și fără multă cheltuială. Culoarea de pe pereţi poate fi obţinută prin vopsire cu vopsea lavabilă, dar și prin aplicarea unui tapet. Există chiar și tapete care pot fi vopsite cu lavabilă, deci opţiunile decorative sunt foarte variate.

Rețeta de succes, care se poate aplica fără multă cheltuială: pentru copiii cu vârste mici, este să alegeţi pentru pereţi nuanţe calde, vii, iar pentru adolescenţi și studenţi, mergeţi pe tonuri reci pastelate.

Citeste si: Camere amenajate dupa metoda Montessori

Pentru că în aceeași cameră există mai multe zone funcţionale (birou, pat de dormit, loc pentru haine), e bine să recurgeţi la segmentarea lor prin culoare. Asta ghidează privirea și îl ajută pe copil să fie mai ordonat. Spre exemplu, coloraţi altfel peretele din zona patului, dar și locul biroului (cu ajutorul unui covor).

O a treia culoare într-o cameră face amenajarea mai rafinată. Folosiţi-o pentru o piesă mare, care iese în evidenţă, cum ar fi un paravan, blatul mesei de birou sau așternutul de pat. Evitaţi astfel o asortare prea monotonă între două culori. Secretul este să alegeţi a treia culoare din aceeași gamă cromatică, adică la fel de vie sau pastelată. Acordaţi atenţie detaliilor, precum corpuri de iluminat, accesorii, prize (aici, patul metalic se leagă cu lămpile, roţile, mânerele mobilei, coșul de sub masă).

Sursa: www.casa-gradina.ro


Stiri