STANDARDIZAREA PRODUSELOR DIN CONSTRUCŢII, ÎN LUCRU LA NIVEL EUROPEAN Materiale05.09.2016




Un grup de lucru european condus de fostul vicepreședinte al CE Franz Timmermans luptă alături de reprezentanţii companiilor de construcţii în demersul standardizării și al regulamentelor pentru materialele de construcţii.

Opinia platformei REFIT este similară cu cea a FIEC și a Construction Products Europe. Organizaţiile sunt îngrijorate de măsurile de duplicare care generează muncă în plus și confuzie nu numai pentru producătorii de materiale, dar și pentru contractorii care folosesc aceste materiale și trebuie să aleagă produsul potrivit.

În ultimii trei ani FIEC a militat împotriva includerii produselor de construcţii în domeniul Directivei Ecodesign și a iniţiativei DG Environment cu privire la impactul asupra mediului al produselor. Drept urmare recomandările REFIT sunt primite cu entuziasm de FIEC.

“Dialogul proactiv și constructiv cu alţi factori cheie incluzând comitetul european al standardizării și Construction Products Europe a dus la creșterea suportului pentru modificarea regulamentului pentru produsele din construcţii. (…) Industria poate ajuta Comisia Europeană să revizuiască regulamentul în interesul unor reguli mai bune având în vedere ca scop simplificarea și dispoziţia pentru o informaţie completă așa cum este ea cerută de utilizatorii de produse de construcţii “, a declarat Jan Coumans, director al sub-comisiei pentru regulamente și standardizare.

Opinia platformei de dezbatere REFIT arată că noul regulament este o povară legislativă. Printre altele reprezentanţii REFIT cer o mai bună corelare între regulamentul european pentru produsele din construcţii și Regulamentul Standardizării UE Nr 1025/2012 pentru a clarifica faptul că standardele sunt opţionale. Mai mult, sursa citată recomandă ca standardele europene armonizate să permită includerea tuturor informaţiilor relevante pentru utilizatorii produselor de construcţii, inclusiv pentru contractori.

FIEC, federaţia europeană a constructorilor, a cerut această măsură de mai mulţi ani încă de la introducerea regulamentelor pentru produsele din construcţii în 2011.

Raportul emis de CE la începutul verii arăta că nu este nevoie de schimbarea acestui regulament în timp ce opinia stakeholderilor din mai multe domenii care compun platforma de dezbatere REFIT consideră oportună revizuirea regulamentului.

Sursa: www.arenaconstruct.ro


Stiri