Designul interior, sau mai bine spus, designul de interior, a fost o ramura a arhitecturii. Aceasta a evoluat in timp foarte mult, devenind, de la o “parte arhitecturală”, un întreg proces separat. Ba chiar mai mult, designul interior a ajuns la statutul de disciplină de sine stătătoare, ce presupune in anumite cazuri angajarea unei persoane specializate in domeniul acesta. Designul interior se ocupa cu amenajari si decoratiuni interioare, bazate in general pe anumite stiluri arhitecturale.
Ce stiluri de design interior exista?
Stilul Minimalist – Arhitectura Minimalista a devenit populara la sfârșitul anilor 1980 în Londra și New York, atunci cand designerii au lucrat pentru a atinge simplitatea, folosind elemente albe, spatii mari, cu obiecte minime de mobilier. Conceptul de design minimalist este sa dezbrace totul pana la calitatea sa. Minimalismul simplifică spatiile de locuit pentru a descoperi calitatea esențială a clădirilor și a transmite simplitate în atitudinea față de viață. Formele geometrice de bază, fără elemente de decor, materiale simple și repetițiile de structuri pot crea un sentiment placut de ordine și de o calitate esențială.
Stilul Art Deco a fost dezvoltat după Primul Război Mondial, pentru a oferi oamenilor un nou stil pentru o nouă eră. Americanii au format baza pentru acest stil de amenajare plin de farmec și eleganta . Deoarece interioarele Art Deco au fost relativ minimaliste, pentru moment, culorile sunt utilizate cu moderație. Suprafețele în stil Art Deco sunt, în general elegante și curate, lipsite de orice textura, în scopul de a contrasta obiectele și mobilirul mai decorativ, cu diverse accesorii. Art Deco are un aspect foarte unic. Puteți folosi elementele acestui stil pentru a defini un spațiu de locuit cu personalitate distinctă, care iese în evidență.
Stilul Contemporan -Termenii design interior modern și design interior contemporan sunt adesea folosite alternativ, cu toate acestea există o diferență între cele două. Faptul că stilul modern poate fi, de asemenea, o parte a unui aspect curent creaza confuzia între modern și contemporan. Interioarele contemporane sunt confortabile și primitoare, fără a fi aglomerate și întunecate .Amenajarile contemporante propun un stil care este la fel de potrivit pentru birouri si magazine,cat si pentru mansarde și case. O casă în stil contemporan poate fi un refugiu liniștit și confortabil.
Stil Modern – Dacă vă plac spațiile ordonate, raționalizate, elegante și deschise, atunci probabil va place stilul modern. Stilul modern își are rădăcinile în școala Bauhaus, cu accent pe liniile unghiulare și lipsa de ornamentatie. Conceptual stilului modern este Acela in care functiunea genereaza forma, debarasandu-se de accesorii si decoratii inutile. Amenajarile interioare in stil modern sunt ideale pentru spatiile mici.
Stilul clasic – cu trimitere la arhitectura si imaginile imperiilor grecești și romane, designul interior clasic se bazează pe ordine, simetrie și echilibru. Coloanele sunt, de asemenea, o caracteristică a acestui stil, cu trimitere înapoi la arhitectura greceasca și romana, și, ca astfel de dungi verticale, ton-pe-ton de pe pereți sau perdelele pot fi interesante.
Stilul Rococo de design interior este viu colorat și imbogatit cu ornamente complexe .Stilul rococo a atins punctul culminant în timpul 1700 și 1780 în Europa de Vest si a fost inspirat de curbele naturale ale copacilor, scoicilor, norilor și florilor. Rococo este un stil de amenajare cu pereți bogat decorati și plafoane oferind contrastul dintre pasteluri și aur. Rococo favorizeaza liniile curbe, forme circulare, ovale, spirală și forme naturale, chiar și camerele au fost concepute în forma ovala sau aranjate pentru a evita formă pătrată.
Stilul Urban – Interioarele urbane sunt dotate cu materiale netradiționale, inclusiv de multe ori obiecte care sunt folosite mai mult în mod tradițional într-un sens industrial. Stilul urban prevede utilizarea de oțel galvanizat, pardoseli din beton, elemente din metal, grinzi expuse și suprafețe nefinisate pentru a crea un aspect distinct modern, boem. Stilul este funcțional (în termeni de uz casnic),cu obiecte de multe ori la întâmplare, care sunt incluse în interioare urbane pentru a crea o atmosferă industriala.
Stil victorian – decorarea in stil Victorian înseamnă supra-abundență și lux, care este văzuta în decorul caselor victoriene, încă popular în secolul 21 modern. Designul victorian este opusul aproape de minimalism, se bazează pe o cantitate excesivă de decorațiuni bogat ornamentate și flamboaiant, iar in ceea ce priveste accesoriile, cu cat mai multe, cu atât mai bine.
Stilul Gothic – Multi se intreaba daca designul interior gotic este încă popular în secolul XXI? Ar putea părea surprinzător faptul că un stil decorativ important în Evul Mediu, insa goticul are admiratori devotati azi. Frecvent sunt folosite ferestrele mari acoperite de draperii pentru a umbri camera si sugera mister.
Stilul Georgian a fost copiat de la Grecia Antică și Roma, fiind insa imbogatit cu motive decorative chinezesti. Stilul georgian de interior este caracterizat prin mobilier delicat cu picioarele elaborat sculptate, frontoane sparte, sculpturi ornate, aurii. De multe ori semineul este plasat in centrul camerei.
Stilul Mexican si hispanic – Pentru o amenajare plina de culoare si unica in casa ta, ai putea decora interiorul in stil mexican. Folosind placi colorate de ceramica, combinate cu culori picante, cum ar fi roșu și albastru cobalt puteți crea un aspect primitor în orice casă.
Stilul Asiatic – Deși diferite stiluri decorative provin de la cel mai mare continent din lume, stilul asiatic de design interior a fost în mare măsură influențat de cultura chineză și japoneză. Dacă viața ta este agitata și doresti un stil de interior care promovează liniștea, această abordare orientala poate fi una pentru tine. Stilul asiatic poartă un accent puternic pe pace și ordine.
Stilul Eclectic – Ai deja o serie de obiecte și piese de mobilier pe care le iubesti, dar nu se încadrează într-un stil de design coerent? Obiecte individuale cu un farmec special, puse intr-un mix armonios pot crea un ambient interesant.
Marocan – Dacă sunteți în căutarea unei amenajari elegante si exotice pentru casa dvs, ar trebui să luati în considerare elementele de o eleganta misterioasa găsite în decorul stilului marocan. Stilul Marocan poate fi văzut ca o oază captivanta și este acum la moda în Statele Unite.
Stilul Rustic – Cu un design de interior ce subliniază elemente nerafinate, naturale, care creaza un ambient comfortabil. Acest stil este deosebit de potrivit pentru regiunile rurale, păduri, pentru că se inspiră din peisajul naturii.
Stilul Retro – La fiecare câteva decenii, modele vechi par a face o revenire, dar cu o tentă modernă. Acest lucru este menționat ca stilul retro, și este un amestec eclectic de stiluri vechi și noi forme, cu materiale vechi și finisaje. Obiecte clasice sunt des utilizate. Poate fi insa dificil de recunoscut.
Stil african – Cand te gandesti din Africa, pot exista mai multe tipuri diferite de decor care vin în minte. Una este tema tradițională decorative, de cultura afro-american, in care sari-urile si turbanele isi au locul.
Arts and Crafts – stil de design interior care se învârte în jurul valorii mobilierului fin si artizanate- de obicei, din lemn. Culorile naturale și modelele din lemn și de piatră sunt sursa de inspiratie pentru Arts and crafts. Liniile simple și curate dau camerei un aspect elegant si cald.
Toscan – design interior toscan evocă câmpurile și viile din Italia mangaiate de soare. Este un vechi dar cald si armonios stil de amenajare, care te face să te simți imediat ca acasă.
Bohemian – Trairea bohemiana cuprinde toate culturile și stilurile de viață și tinde să-și asume o abordare hotăratt etnica. Modelele îndrăznețe și pline de culoare din India, Asia, Africa, și Orientul Mijlociu se simt ca acasă. Când intri într-o casă decorată într-un stil boem se simte ca și cum ai putea fi oriunde în lume.
Design Suedez – Amenajarea in stil suedez este caracterizat de un aspect luminat, aerisit și elegant. Fie cu un accent classic, country sau contemporan , acest stil subliniaza o atmosferă elegantă și luminoasa, in culori deschise.
Tradițional – design interior tradițional este, probabil, cel mai popular stil în America de azi. El are rădăcini în generațiile anterioare, dar încă reușește să aduca in prezent stil și confort.Decorarea unei case tradiționale – frecvent asociate cu generațiile mai în vârstă – a fost actualizat cu un aspect pe care familiile tinere il pot îmbrățișa.
Casual Chic – Acest stil country este un amestec de modele si culori, care este primitor și familiar. Un amestec de modele si texturi face o cameră bogata și primitoare.
Country – decorarea acestui tip este un amestec de culori deschise, țesături comfortabile și mobilier simplu. Stilul country este potrivit pentru o familie. Country englez sau francez, este tot ce inseamna a trait in confort. Accentul se pune pe materiale naturale, hand-made-uri si o cromatica placuta.
Colonial – Du-te înapoi în timp. Colonial Style acoperă perioada de la primii colonisti la începutul secolului al XVI-lea – cea mai mare parte din Europa – la Declarația de Independență în secolul al XVIII-lea. Această abordare modernă se concentrează în primul rând pe funcțiune și evită ornamentația excesiva, evident intalnita în multe alte stiluri.
Cottage Style – Una dintre cele mai populare stiluri de decorare de astăzi este stilul cottage pentru amenajare, și nu e de mirare, deoarece este ușor și comfortabil foarte potrivit pentru stilul de viață informale de astăzi.
Southwestern – Spațiile largi, deschise și aspectul de peisaj natural, cu plante de interior diverse, dar care imbunatatesc calitatea spatiului. Southwestern inspira un concept natural si fresh. Mobilierul poate fi minimal, dar o camera southwestern este plină de character si prospetime, o adevarata oaza de verdeata care binedispune si relaxeaza.
Zen – Designul acestui tip de interior permite fiecaruia posibilitatea de a avea propria oaza de liniste si comfort, care stim cu totii ca este binevenita dupa o zi stresanta. Designul zen se inspira din interioarele japoneze, combinat cu cel minimalist provenit din vechile traditii. Conceptul ofera un spatiu linistit, cu putine decoruri,obiectele si pozitiile lor avand insa o mare importanta in filosofia zen, permitand sincronizarea cu natura si relaxarea.