Toamna în grădină. 5 sfaturi practice de pus în aplicare acum




Când ai o grădină, ai câte ceva de făcut în fiecare anotimp, însă și satisfacțiile sunt pe măsura efortului. Dacă vrei ca la primăvară să ai o gospodărie plină de verdeață, să ai parte de umbră bogată la vară și să te bucuri de fructe gustoase, ai ceva treabă sezonul acesta. Noi îți vom da câteva sfaturi despre ce ai de făcut lunile acestea pentru a avea cea mai frumoasă grădină:

Curăță bine copacii, mai ales pe cei fructiferi.

Este momentul din an când trebuie să te ocupi de toaletarea copacilor din curtea ta, iar aceasta acțiune este imperativă dacă ai pomi fructiferi. Dacă îi vei curăța cu atenție, vei avea parte de un rod bogat anul viitor și de fructe sănătoase și foarte gustoase, pentru că seva hrănitoare nu se va duce și spre ramurile predispune la uscare. Așadar, înarmează-te cu o astfel de ustentilăși asigură-te că toți copacii din grădina ta vor reveni la viață mai sănătoși ca niciodată, anul viitor.

Înlătură crengile uscate sau afectate de boli și rărește coroana după ce au căzut toate frunzele din copac, însă înainte ca temperatura să coboare sub -5 grade Celsius. Taie crengile de la bază, însă fără să rănești scoarța copacului.

Tot în această perioadă poți să tai copacii neroditori și să plantezi pomi fructiferi tineri. Toamna este momentul perfect pentru a sădi acești pomi, pentru că au parte de multă ploaie, așa că la primăvară vor porni deja în vegetație.

Îngrijește gazonul pentru a avea parte de un covor verde și bogat

Toamna este momentul potrivit pentru o aerisire a gazonului. Poți utiliza un aerator sau poți să te folosești de o greblă sau de o furcă, pe care să o folosești pentru a „înțepa“ solul. Scopul este intrarea aerului în sol, iar această operațiune contribuie la sănătatea ierbii, așa că este important să nu o scapi din vedere.

Tot în această perioadă poți să plantezi noi semințe în locurile unde firele de iarbă s-au rărit. Pentru că urmează o perioadă ploioasă, semințele vor germina și la primăvară vor da firele de iarbă. Lunile acestea sunt potrivite și pentru administrarea de îngrășământ pentru gazon.

Plantează florile potrivite

Vrei ca la primăvară să ai în grădină cât mai multe flori? Atunci acesta este momentul perfect pentru a planta câteva în grădină. Toamna se plantează bulbii pentru frumoasele flori ale primăverii – zambilele, narcisele, lalelele, freziile și irișii. Este, de altfel, una dintre principalele activități de care ar trebui să te ocupi în această perioadă. Și frumoșii trandafiri de grădină, cu parfumul lor amețitor, pot fi plantați toamna.

bulbi-zambile

Nu ocoli legumele pe care trebuie să le sădești toamna

Te-ai ocupat de flori, dar parcă nu ar strica nici câteva legume, nu-i așa? Dacă ai suficient loc în curte, ar fi chiar păcat să nu ai și legume, din care să te înfrupți anul viitor și care să aibă gustul acela pe care îl știm cu toții din copilărie. În această perioadă se plantează ceapa verde, prazul, sparanghelul, salata verde, usturoiul, spanacul, mazărea, ridichile. În luna aprilie îți vei putea face o salată plină de vitamine din bunătățile pe care le plantezi acum.

Adună și folosește frunzele uscate

Una dintre principalele activități pe care le ai de făcut în grădină în această perioadă este strângerea frunzelor uscate. Deși în unele zone rurale oamenii obișnuiesc să dea foc grămezilor de frunze, noi te sfătuim să le folosești pe post de îngrășământ natural. Frunzele pot fi folosite la răsadurile de legume și la realizarea compostului, atât de util în grădină. În acest articol am explicat toate întrebuințările frunzelor uscate, citește-l pentru a afla ce poți face cu ele.  

frunze-toamna

Grădinăritul este una dintre cele mai relaxante activități și nimic nu se compară cu plăcerea de a-ți bea cafeua cu privirea spre o grădină îngrijită. Pentru a avea parte de aceste momente unice, trebuie să ții cont de sfaturile noastre de mai sus.

 

Sursa: www.casa-gradina.ro

 


Stiri